Test nu zelf Microsoft Loop, de toekomstversie van Office

Zowel zakelijke als particuliere gebruikers kunnen met hun account de nieuwe Microsoft Loop-elementen testen.

Microsoft Loop werd oorspronkelijk in 2021 al aangekondigd als een ‘gesynchroniseerd canvas waarop je kan samenwerken aan data uit andere Office-apps’. Twee jaar later is dat nog altijd het doel. Samenwerken en nieuwe dingen met elkaar maken staat voorop. Het concept lijkt heel sterk op Notion, een app die data aggregeert tussen tal van applicaties waaronder Adobe, Figma en Amazon.

Met Microsoft Loop kiest de softwaregigant voor een eigen koers met centraal in het hart de talrijke Office-apps. Loop-pagina’s zijn in essentie lege canvassen waar mensen zaken kunnen delen om daarna samen te werken. Er zijn verschillende sjablonen beschikbaar om je wat op weg te helpen.

Binnen zo’n canvas kan je overigens handig naar content zoeken tussen de Office-apps. Microsoft Loop stelt zelfs bij het opstellen verschillende documenten voor om te linken. Er kunnen tot 50 mensen samenwerken in een digitale werkruimte, ook al is dat heel ruim volgens Microsoft (via The Verge). Het mikt eerder op kleinere groepen tussen de twee en twaalf gebruikers.

Samenwerken als troef

Er zit een uitgebreide takenplanner in met functies die je kan verwachten van zo’n tool. Daarin zitten Planner en To-Do verwerkt, twee diensten die Microsoft vandaag al aanbiedt. Microsoft Loop bindt die samen tot een overzichtelijker geheel voor een betere projectopvolging.

Wat betreft samenwerken maakt Loop het meeste indruk. Microsoft ontwikkelde de tool in het midden van de pandemie en heeft door de hybride werkplaats vandaag heel wat extra functionaliteit voorzien. Zo kan je handig smileys op zaken plakken om appreciatie te krijgen voor je werk en kan je mensen ‘porren’ om hun aandacht op een project te krijgen.

Overal samenwerken, ook mobiel

Vandaag is enkel de webomgeving beschikbaar om te testen. Op termijn moet Microsoft Loop ook een mobiele app krijgen op Android en iOS. Nieuwe documenten ga je niet onderweg aanmaken of bewerken, maar je kan wel handig taken opvolgen en eventueel snel een foto of video toevoegen aan een project.

Microsoft benadrukt dat de mobiele versie van Loop niet een kopie wordt van de desktopervaring. “We willen het eenvoudig maken voor alle gebruikers om zaken mobiel te consumeren en te focussen op kleine aanpassingen die je onderweg kan doorvoeren.”

Microsoft Loop is een evolutie van het Fluid-raamwerk waarbij het allerlei data uit Office-apps trekt. Zo kan je bijvoorbeeld handig een Loop-venster in een mail sturen naar een collega met extra info. Mocht in tussentijd die informatie worden bijgewerkt tegen dat de persoon zijn of haar e-mail opent, dan ziet die direct de nieuwste informatie in het Loop-element.

Hetzelfde geldt overigens voor conversaties binnen Microsoft Teams. Je kan op termijn handig zo’n Loop-venster toevoegen dat direct de meest recente updates deelt met collega’s.

Microsoft 365 Copilot AI

In de toekomst ziet Microsoft een belangrijke rol weggelegd voor Microsoft 365 Copilot, de slimme AI die vorige week werd aangekondigd binnen het Office-pakket. Hiermee kan je handig brainstormen. Microsoft spreekt zelfs over een multiplayer-component waar je samen met je collega’s vragen kan stellen aan de AI-chatbot en elkaars antwoorden kan manipuleren.

lees ook

Microsoft wil Power-platform met AI even alomtegenwoordig maken als Excel of Outlook

Microsoft test de Copilot AI-functie vandaag al intern. Wanneer deze functie ook daadwerkelijk wordt uitgerold naar andere gebruikers, is nog niet duidelijk. Het lijkt ons logisch dat Microsoft 365 Copilot eerst wordt uitgerold naar Office-apps om daar ervaring op te doen, alvorens het in Microsoft Loop wordt gestopt waar het al die data moet aggregeren.

Je kan vandaag Microsoft Loop al testen via deze link. Zowel particuliere als zakelijke accounts kunnen ermee aan de slag, ook al moet je binnen professionele omgevingen mogelijks wel aan de IT-afdeling vragen om Loop-componenten toe te laten. Gebeurt dat niet, dan krijg je een melding na registratie op het portaal dat je geen toegang hebt tot Microsoft Loop.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home