Microsoft 365 Copilot maakt Powerpoint-presentaties en Word-documenten in een handomdraai

microsoft 365 copilot

Moet je een presentatie geven of een tekst schrijven? Microsoft 365 Copilot zet je met plezier op de goede weg. Alles wat je moet doen is de AI aan het werk zetten.

Microsoft sprint weer vooruit in de AI-race. De softwarereus kondigt tijdens een online evenement nieuwe AI-functionaliteiten voor het 365-ecosysteem aan. Microsoft kan hiervoor weer rekenen op de technologie van OpenAI, dat eerder deze week GPT-4 lanceerde. Het hoogtepunt van de show was de aankondiging van Microsoft Copilot 365.

De focus van de aankondigingen ligt op hoe AI ons werk eenvoudiger kan maken. Microsoft wil met de hulp van AI de manier waarop we werken drastisch veranderen. De lancering van Copilot past perfect binnen dat plaatje. Satya Nadella spreekt van ‘een perfecte symbiose’ tussen artificiële intelligentie, Microsoft-apps en je eigen data.

lees ook

GPT-4 onder de loep: beelden lezen, talenknobbel en meerdere persoonlijkheden

Microsoft 365 Copilot is concreet een virtuele assistent die zal worden toegevoegd aan de werkbalk van Word, Outlook, Powerpoint en co. De mogelijkheden die dit biedt om routinematige taken te automatiseren, zijn eindeloos. In een demo, die helaas voor Microsoft al voor de start van het evenement was uitgelekt, zien we hoe snel je een PowerPoint-presentatie kan maken met de hulp van Copilot.

Kant-en-klare presentaties

Tijdens het maken van een presentatie kan je artificiële hulp inroepen door op de Copilot-knop te klikken. De magie gebeurt wanneer je een @-teken intypt. Nu zal je een overzicht krijgen van recent bewerkte documenten. Selecteer een document en vraag Copilot om dit om te zetten naar een PowerPoint-presentatie.

In een ogenblik ga je van een leeg template naar een kant-en-klare presentatie, met opmaak en al. Ben je tevreden, dan kan je de presentatie bewaren en ben je klaar. Uiteraard kan je ook nog wel wat aanpassingen of extra afbeeldingen aanvragen.

Het maken van presentaties was nog nooit zo eenvoudig. Nu nog een AI-bot die de presentatie voor jou kan geven, en je hoeft nooit meer stress te hebben voor een presentatie. Is de presentatie digitaal? Dan zit er misschien niemand in de vergadering aangezien genodigden copilot de opdracht kunnen geven om die te volgen.

De afwezige deelnemers krijgen vervolgens een verslag waar de essentie in wordt samengevat, met de mogelijkheid om bijvragen te stellen. Al moet je je op een bepaald moment misschien wel zorgen beginnen maken of AI je job niet volledig kan overnemen.

Schrijversblok

Ook binnen andere applicaties kan Copilot een nuttige assistent zijn. Iedereen heeft wel eens last van een schrijversblok tijdens het bewerken van een Word-document. Nu kan je dat oplossen door Copilot al een draft te laten voorbereiden waarop je kan voortborduren. Via de chatfuncties kan je nog afbeeldingen laten toevoegen of informatie uit andere bestanden integreren.

microsoft copilot word
Bron: Microsoft

Verder dient Copilot vooral om vervelende taken te automatiseren. Met hulp van AI kan je grote Excel-bestanden laten opkuisen en de belangrijkste trends eruit halen. Op basis daarvan kan je vervolgvragen stellen om meer inzicht te krijgen in de data.

copilot excel
Klik voor animatie (bron: Microsoft)

Tenslotte kan je Copilot ook je Outlook-mailbox opkuisen of lange mailconversaties samenvatten. Op basis van het mailverkeer helpt de assistent je ook met het bedenken van een antwoord. De samenvattingsfuncties zijn via het Teams Premium-abonnement ook beschikbaar voor het videovergaderplatform.

Eindigen met een cliffhanger

Microsoft heeft veel moeite gedaan om de kijkers warm te maken voor Copilot, om ons uiteindelijk op een cliffhanger te laten hangen. Concrete informatie over wanneer al dit moois uitrolt naar je Microsoft 365-suite, hebben we niet gehoord. Of meer AI ook meer betalen betekent, is eveneens af te wachten. Als we Google op de vingers hebben getikt voor het onvoldoende duidelijk communiceren over het uitrollen van AI-functies voor Workspace, verdient Microsoft dit na vandaag ook.

Net als Google lijkt Microsoft met een beperkte testgroep te werken. In de praktijk zagen we zo een mooie presentatie met vooraf opgenomen demo’s die net als bij Google een boeiend beeld schetst van wat mogelijk is, zonder ons echt veel meer te vertellen over hoe en wanneer.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home