Brother DCP-L3520CDWE review: instap LED-kleurenprinter

Wie een scherp geprijsde multifunctionele kleurenprinter zoekt op basis van LED-technologie, is bij de Brother DCP-L3520CDWE aan het juiste adres.

Printers zijn doorgaans oersaai, maar Brother doet zijn best met de DCP-L3520CDWE door de hoeken wat meer af te ronden. Het resultaat is nog steeds wel een vierkante doos met een klavier. Gelukkig is de technologie binnenin interessanter, in tandem met de kleine voetafdruk.

Scannen, printen, kopiëren, deze printer kan het allemaal. Faxen is niet aan de orde, voor die vijf mensen die dat nog wensen. Geen groot kleurenaanraakscherm, slechts een paar knoppen voor de meest gebruikte functies: de Brother DCP-L3520CDWE (323 euro excl. btw) is een LED-printer met focus.

Wat is een LED-printer?

Allereerst een woordje uitleg over wat een LED-printer is. Net als laserprinters bevatten LED-printers een fotogevoelige drum die positief geladen wordt met statische elektriciteit. In een laserprinter ontvangt een laser de gegevens van een printplaat. In een LED-printer wordt de negatieve statische lading echter gecreëerd door een strook LED’s die boven of onder de drum geplaatst is.

Het oplichtend LED-patroon raakt de positief geladen drum en wist de lading waar het landt. In plaats daarvan ontstaat een negatieve lading in het beeld van de pagina die wordt afgedrukt. Positief geladen poedervormige printertoner wordt vervolgens op de trommel verspreid. Het blijft plakken waar de negatieve lading door de LED’s is gecreëerd.

Wanneer papier het mechanisme van de printer binnengaat, wordt het positief geladen door een afzonderlijke hoogspanningsdraad en, terwijl het langs de afdruktrommel wordt geduwd, trekt het de toner aan van de negatief geladen delen waar deze is blijven plakken. Het vel papier gaat vervolgens tussen twee verwarmde rollen door, die de toner aan de pagina hechten voordat het uit de printer komt.

In de praktijk lijken laserprinters en LED-printers heel erg op elkaar. Daarom ook dat ze vaak in dezelfde categorie worden gestopt, in tegenstelling tot inkjet wat een volledige andere technologie is.

Zowel laser als LED presteren allebei uitstekend. Het grote voordeel van LED is dat er minder bewegende delen nodig zijn. Dat zorgt in theorie voor lagere prijzen, snellere prestaties en een hogere betrouwbaarheid. Dat eerste klopt bij de Brother DCP-L3520CDWE, het tweede niet en het derde is lastig testen in een testperiode van twee maanden.

Eenvoud siert

Theorieles voorbij, tijd voor de praktijk. Een eenvoudige printer zonder kleurenscherm ervaren we niet als een nadeel, maar het maakt de installatie iets minder intuïtief. Via USB wijst alles zichzelf uit, maar via wifi (2,4 GHz én 5 GHz) heb je meer werk. Scan de QR-code, download de Brother-app en volg alles stap voor stap. Zo heb je in theorie wel even een kleurenscherm om op te werken. Extra handig: via de Brother-app kan je handig mobiel printen, ongeacht of je nu op kantoor bent of niet.

Het enige wat we nog missen, is een intuïtief totaalpakket op de pc. De PC-software voelt antiek aan en moet je op de Brother-website zoeken. Waarom niet alles in de Windows Store stoppen, zodat het ook automatisch wordt geüpdatet? Gelukkig kan je ook prima de printer gebruiken zonder extra software te installeren.

De bediening van de printer is gelukkig wel ontzettend eenvoudig. Alles heeft een knop zoals monokopie, kleurkopie, stop, scannen en 2-in-1-kopie zoals je identiteitskaart. Het LCD-scherm in segmenten toont twee lijnen. In het menu duiken is iets minder intuïtief, maar wie geduldig is, vindt er zijn weg in.

Klein, ondanks vier toners

Een LED-printer neemt net als een laserprinter meer plaats in dan een inkjetmodel. Ondanks dat de Brother DCP-L3520CDWE een kleurenprinter is, is zijn voetafdruk nog behoorlijk compact: 41 x 44 cm.

Brother raadt bij deze printer een maximaal printvolume aan van 3.000 vellen, wat we zelfs aan de ruime kant vinden. XL-cartridges gaan maar tot 3.000 pagina’s in kleur en 2.300 pagina’s in zwartwit. In de papierlade is er ruimte voor 250 vellen. Er is ook een handmatige invoer beschikbaar voor één vel. Naar ons gevoel is een maandelijks volume tot 1.500 vellen accurater. Wie meer plant te printen, kijkt beter uit naar een krachtiger (groter) model.

Niet snel, wel precies

Dit is niet de snelste printer uit de stal van Brother. Een koude start uit slaapstand duurt 22 seconden, wat gemiddeld zeven seconden trager is dan een vergelijkbare laserprinter of LED-printer. Een ‘warme’ start duurt 15 seconden.

Onze volledige suite printen (10 pagina’s uit Word, 17 PDF-pagina’s, 2 Excel-tabellen) duurt net geen twee minuten. Dat is bijna de helft trager dan de Brother MFC-L2880DW monolaserprinter. Hou hiermee rekening mocht de printer op een kritieke plaats komen te staan waar snelheid belangrijk is (bv. aan een receptie).

De printkwaliteit is gelukkig wel op niveau.  We kunnen tot fontgrootte twee de tekst lezen, wat uitzonderlijk is. Letters en cijfers ogen haarscherp en er is geen segmentering tussen kleur en zwart. Alles gaat naadloos in elkaar op. Ook foto’s zien er heel goed uit. Niet goed genoeg om het resultaat in een fotokader te stoppen, maar voor bijvoorbeeld PowerPoint hand-outs wel prima.

Enig minpunt is dat de pagina niet altijd mooi centraal afdrukt. We meten een kleine foutenmarge van 2 millimeter links vergeleken met rechts. Recto-verso printen gebeurt wel perfect. 

Pittige printkost

Printen met een monolaser (of LED) is behoorlijk goedkoop. Een kleurenlaserprinter niet echt. We zetten hieronder de prijs per pagina met een standaard toner en XL-toner, vergeleken met een monolasermodel:

Paginaprijs zwart-witPaginaprijs kleurPaginaprijs zwart-wit XLPaginaprijs kleur XL
Brother DCP-L3520CDWE4,75 eurocent15,45 eurocent2,62 eurocent12,06 eurocent
Brother MFC-L2880DW3,54 eurocentn.v.t.2,42 eurocentn.v.t.
Prijzen zijn inclusief btw

De Brother DCP-L3520CDWE is EcoPro-compatibel (6 maanden gratis testperiode meegeleverd), het printerabonnement waar Brother je van nieuwe toner voorziet wanneer die bijna op is in je toestel. Ook hier leggen we de twee prijzen naast elkaar van monolaser en kleurenlaser (of kleurenLED):

Tot 50 pagina’sTot 100 pagina’sTot 300 pagina’sTot 500 pagina’s
EcoPro monolaser1,99 euro per maand3,99 euro per maand10,99 euro per maand17,99 euro per maand
Prijzen zijn inclusief btw
Tot 100 pagina’sTot 300 pagina’sTot 500 pagina’sTot 700 pagina’s
EcoPro kleurenlaser14,99 euro per maand24,99 euro per maand34,99 euro per maand44,99 euro per maand
Prijzen zijn inclusief btw

Wie heel veel in kleur afdrukt, haalt voordeel uit EcoPro. Doe je dat niet, dan is het aan jou om te bepalen wat de luxe mag kosten om je nooit meer zorgen te maken over de hoeveelheid toner in je printer.

Print je af en toe maar in kleur? Misschien loont het de moeite om naar een monolaser te kijken? Het prijsverschil in afdrukkost is significant.

Conclusie

De Brother DCP-L3520CDWE (323 euro excl. btw) is een printer voor een heel specifieke niche. Wie daarbuiten valt, koopt beter een ander toestel waar de printkost lager ligt. Deze printer richt zich op organisaties of thuissituaties waar je heel regelmatig en veel print, rond de 300 à 1.000 vellen per maand, waarvan het merendeel in kleur is.

Af en toe kleurafdrukken? Bekijk dan of je niet beter naar een monolaser gaat. Weinig afdrukken per maand? Dan is een inkjetprinter vaak beter. Je krijgt zes maanden gratis EcoPro, maar daarna is deze printer niet echt goedkoop. Daar tegenover staat wel een uitmuntende printkwaliteit. Aan jou om te bepalen in welk kamp jij zit.

.pro’s

  • Eenvoudige knoppenbediening
  • Kleine voetafdruk
  • Kwalitatieve (kleur)afdrukken

.contra’s

  • Duur printen in kleur
  • Trage opstarttijd

Garantie: standaard 2 jaar carry-in

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home