Samsung T5 EVO review: externe opslag in een stevig harnas

Wie op zoek is naar veel externe opslag in een compacte behuizing, is hier aan het juiste adres. Met tot 8 TB biedt de Samsung T5 EVO hallucinant veel opslag.

Externe opslag heb je vandaag in diverse smaken: als NAS, externe harde schijf, externe SSD, USB-stick, voor ieder wat wils. De Samsung T5 EVO (vanaf 179 euro incl. btw) valt in de categorie externe SSD. Op het eerste zicht zou je nog denken dat het om een uit de kluiten gewassen USB-stick gaat op sommige foto’s, maar je moet er onderaan een USB-C-kabel in prikken om verbinding te maken met toestellen.

De Samsung T5 EVO is compact: 40 x 95 x 17 mm. Hij weegt amper 102 gram. Dat gecombineerd met de rugged rubberen afwerking en metalen behuizing maakt van dit een alleskunner. Samsung garandeert dat het toestel een val van twee meter probleemloos overleeft. In onze test blijkt dat de externe SSD tegen veel meer bestand is. Van vijf meter hoogte op asfalt laten vallen doet de Samsung T5 EVO niets.

Stevig jasje

Een stevige behuizing biedt de nodige garantie dat je gegevens veilig zijn. Dat moet ook, want je kan deze externe SSD van heel wat opslag voorzien: 2 TB (179 euro), 4 TB (329 euro) of 8 TB (752 euro). Alle prijzen zijn inclusief btw.

Zo veel data op een compacte externe behuizing vraagt wel om een stevig chassis. Gelukkig voorziet Samsung dat hier. De adviesprijzen zijn niet mis van dit externe opslagmedium. Online vinden we prijzen die gemiddeld 30 tot 50 euro goedkoper zijn, wat de bittere pil een beetje verzacht.

Samsung levert in de doos een korte USB-C-kabel van 40 cm mee. Die is net lang genoeg om flexibel te gebruiken, maar ook net kort genoeg om nooit in de weg te liggen. De USB-C-aansluiting in de T5 EVO klikt stevig wanneer je de kabel connecteert, wat vertrouwen inboezemt. In het verleden bij de T7 Shield was dat wel een probleem.

Snel, maar niet de snelste

De productpagina van de Samsung T5 EVO claimt een maximale lees- en schrijfsnelheid van 460 MB/s, wat we kunnen bevestigen. We meten respectievelijk 467 MB/s en 465 MB/s. Hiermee doet de externe SSD het iets minder goed dan de vorige generatie T5, ook al had die geen rugged jasje.

Vergelijken we met de ‘oude’ Samsung T7 Shield, dan zien we wel een duidelijker prestatieverschil. Die laatste is dubbel zo snel en deze heeft ook een rugged afwerking. De voetafdruk van de externe SSD is iets groter, maar wel dunner. Extra vervelend: in online shops is het prijsverschil tussen de 4 TB-variant amper 50 euro vergeleken met de T5 EVO. Wie meer snelheid wenst, kijkt beter uit naar de T7 Shield voor een kleine meerprijs. Is 467 MB/s snel genoeg, dan doet de T5 EVO prima dienst.

Veilig met een wachtwoord

Samsung levert op de externe SSD software waarmee je de firmware kan updaten of de versleuteling kan inschakelen. Dat laatste doe je eenvoudig door de schuiver achter Security Mode te activeren. Wie dat doet, kiest zijn wachtwoord beter heel goed. Het wachtwoord verliezen betekent onherroepelijk verlies van data. Enkel een reset naar fabrieksinstellingen (formatteren) maakt de SSD opnieuw beschikbaar, waarbij je data verloren gaat en niet meer te herstellen is

Het gebruik van een wachtwoord is wel een extra hindernis wanneer je de externe SSD op een ander toestel gebruikt. Je moet altijd de software installeren voordat je de SSD kan ontgrendelen. Geen software, geen toegang.

Samsung Magician software

Ook wanneer je de Samsung T5 EVO op je Android-toestel aansluit, moet je eerst de bijhorende Samsung-app installeren voordat je die kan ontgrendelen. Het is wel veilig, maar niet altijd handig. Aan jou om te beslissen wat je voorkeur geniet.

Vreemd genoeg installeert de software op de SSD niet de uitgebreide Magician-tool (308 MB) van Samsung. Wanneer je die vanaf de officiële website van Samsung downloadt, krijg je veel meer data over je SSD te zien. De tool toont hoeveel data je al hebt geschreven, de algemene gezondheid en een benchmarkprogramma.

Conclusie

De Samsung T5 EVO (vanaf 179 euro incl. btw) is een degelijke externe SSD voor dataopslag met een stevige buitenkant die vertrouwen inboezemt. De prestaties zijn naar behoren, maar weet ook dat de ‘oude’ Samsung T7 Shield in verhouding maar 30 tot 50 euro duurder is en dubbel zo snel is. Aan jou om in te schatten of snelheid belangrijk is voor je een beslissing neemt. Beide apparaten zijn uitstekende externe SSD’s.

.pro’s

  • Stevige, handige behuizing
  • Ideale lengte meegeleverde USB-C-kabel
  • Uitgebreide softwaretools

.contra’s

  • Beperkte schrijfsnelheid
  • Omslachtig wachtwoordgebruik

De Samsung T5 EVO is beschikbaar in het zwart in drie opslagvarianten: 2 TB, 4 TB en 8 TB. De externe SSD is compatibel met Windows, macOS en Android. Samsung hanteert de standaard fabrieksgarantie van twee jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home