Microsoft 365 krijgt nieuw lettertype vanaf september

microsoft 365

Microsoft stelt na vijftien jaar een nieuwe standaard font in voor Microsoft 365.

Na vijftien jaar Calibri is het volgens Microsoft tijd voor iets anders. De nieuwe standaard font voor Microsoft 365 heet Aptos. Gebruikers wereldwijd gaan die binnenkort zien verschijnen. De roadmap voor Microsoft 365 bevestigt dat het nieuwe design in september naar alle gebruikers uitrolt.

Einde van een tijdperk

Wanneer een font nieuws wordt, dan weet je dat het toch ergens over een icoon gaat. Vijftien jaar lang was elke gebruiker van Microsoft 365 het gewend om Calibri als basiskeuze te zien staan. Een font die zo makkelijk is, dat hij vaak gewoon niet werd aangepast.

Maar met technische vooruitgang komen ook veranderingen waar je eerst misschien niet meteen aan zou denken. Schermen met een hogere resolutie hebben bijvoorbeeld een font nodig die scherper is en duidelijk leesbaar.

Twee jaar geleden lanceerde Microsoft vijf nieuwe lettertypes: Bierstadt, Grandview, Seaford, Skeena enTenorite. Ze werden toegevoegd aan de dropdown-lijst en Microsoft verzamelde twee jaar lang feedback van gebruikers. Daaruit bleek dat Bierstadt de voorkeur kreeg. Om de verandering compleet te maken, krijgt die font met Aptos nu ook nog een nieuwe naam. Wij omschreven Bierstadt twee jaar geleden nog als ‘rationeel en precies’.

Het design van Aptos komt van specialist Steve Matteson. Hij herdoopte Bierstadt tot Aptos, naar zijn favoriete gemeente in Santa Cruz, Californië.

lees ook

Microsoft deelt richtlijnen voor bedrijven die Microsoft 365 Copilot willen gebruiken

Calibri c’est fini, maar niet helemaal

Aptos gaat nu als standaard font verschijnen in Word, Outlook, PowerPoint en Excel voor enkele honderden miljoenen gebruikers en in de loop van de komende maanden is dat voor iedereen. Afwachten of dat in de nabije toekomst ook geldt voor de goedkopere variant van Microsoft 365 voor Windows 11, waar Microsoft aan zou werken.

De nieuwe font is ‘sans serif’ wat betekent dat er nergens horizontale dwarslijntjes te zien zijn aan de uiteindes van de letters. Wie dat wil kan Calibri natuurlijjk gewoon blijven gebruiken, de font verdwijnt niet uit de keuzelijst, net als nieuwelingen Grandview, Seaford, Skeena en Tenorite. Je kan in Microsoft 365 ook gewoon altijd een andere font instellen als standaard, als je dat wil.

De keuze voor een font is uiteindelijk iets persoonlijks, volgens Microsoft en dat klopt. Het is ook een belangrijk onderdeel van een design met tekst. Wie de online haat voor Comic Sans kent, die weet waarover we het hebben.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 14 juli. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home