Reparatierecht stelt verkopers tot een jaar na reparatie aansprakelijk  

Het wetsvoorstel voor het nieuwe reparatierecht werd met grote meerderheid goedgekeurd in het Europees Parlement. Deze nieuwe wetgeving versterkt de positie van de consument en stimuleert de levensduur van elektronische apparaten.

In maart 2023 zette de Europese Commissie het recht op reparatie, ofwel ‘right to repair’ op papier, dat nadien in een wetsvoorstel gegoten werd. Ondertussen keurde het Europees Parlement met grote meerderheid het wetsvoorstel goed. Nu is het wachten op een formele goedkeuring door de Raad van Europa en de publicatie van de wet. Een verbod op belemmeringen en een verlening van de aansprakelijkheid van de verkoper met minstens één jaar liggen aan de grondslag van deze nieuwe wetgeving.

Wetsvoorstel goedgekeurd

De Europese Raad kondigde in februari 2024 het volgende aan: “Als de consument kiest voor de reparatie van het goed, wordt de aansprakelijkheidstermijn van de verkoper verlengd met twaalf maanden vanaf het moment dat het product conform wordt gebracht. Deze periode kan door de lidstaten verder worden verlengd als ze dat willen.” Met het reparatierecht wil de EU het voor consumenten eenvoudiger maken om de levensduur van hun elektronica te verlengen.

lees ook

Google houdt reserve-onderdelen voor Pixel 8 zeven jaar lang bij

Het wetsvoorstel voor het recht op reparatie werd met 584 stemmen voor, 3 tegen en 14 onthoudingen goedgekeurd. Hierna volgt nog een formele goedkeuring door de Raad van Europa en publicatie van de wet. Wanneer dat gebeurd is, krijgen de lidstaten 24 maanden de tijd om de wet lokaal om te zetten.

Recht op reparatie

Het recht op reparatie moet de drempel voor consumenten verlagen om hun oude elektronica te repareren, zodat ze niet meteen nieuwe en duurdere producten moeten aanschaffen. Bovendien verduidelijkt deze wetgeving ook de verplichtingen van fabrikanten en versterkt het de reparatiesector.  

De EU legt met deze nieuwe wetgeving een verbod op diverse belemmeringen om het reparatieproces toegankelijker te maken. Zo moeten reserveonderdelen tegen een redelijke prijs beschikbaar zijn en mag het gebruik van tweedehands, compatibele en 3D-geprinte reserveonderdelen door onafhankelijke reparateurs niet belemmerd worden.  

lees ook

Vergeet spuitgieten (een beetje): 3D printen is duurzamer en veelzijdiger 

Met dit wetsvoorstel wil het Europese Parlement de positie van de consument versterken in de strijd tegen klimaatverandering. Na het akkoord wordt de richtlijn gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU en krijgen de lidstaten 24 maanden de tijd om het reparatierecht in het nationale beleid te gieten, voordat het officieel in werking treedt. 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 6 februari 2024. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home