Reparatierecht stelt verkopers tot een jaar na reparatie aansprakelijk  

Het wetsvoorstel voor het nieuwe reparatierecht stelt dat verkopers tot een jaar na reparatie aansprakelijk zijn. Deze nieuwe wetgeving versterkt de positie van de consument. 

In maart 2023 zette de Europese Commissie het recht op reparatie op papier, dat nadien in een wetsvoorstel gegoten werd. Deze nieuwe wetgeving is een goede zaak voor consumenten. De EU wil het voor consumenten eenvoudiger maken om de levensduur van hun elektronica te verlengen. Een verbod op belemmeringen en een verlening van de aansprakelijkheid van de verkoper met minstens één jaar liggen aan de grondslag van deze nieuwe wetgeving. EU-onderhandelaars hebben een voorlopig akkoord bereikt over het wetsvoorstel.  

Recht op reparatie

De Europese raad kondigde vrijdag het volgende aan: “Als de consument kiest voor de reparatie van het goed, wordt de aansprakelijkheidstermijn van de verkoper verlengd met twaalf maanden vanaf het moment dat het product conform wordt gebracht. Deze periode kan door de lidstaten verder worden verlengd als ze dat willen.”  

lees ook

Google houdt reserve-onderdelen voor Pixel 8 zeven jaar lang bij

Deze wetgeving moet de drempel voor consumenten verlagen om hun oude elektronica te repareren, zodat ze niet meteen nieuwe en duurdere producten moeten aanschaffen. Bovendien verduidelijkt deze wetgeving ook de verplichtingen van fabrikanten en versterkt het de reparatiesector.  

Verbod op belemmeringen

De EU legt met deze nieuwe wetgeving een verbod op diverse belemmeringen om het reparatieproces toegankelijker te maken. Zo moeten reserveonderdelen tegen een redelijke prijs beschikbaar zijn en mag het gebruik van tweedehands, compatibele en 3D-geprinte reserveonderdelen door onafhankelijke reparateurs niet belemmerd worden.  

lees ook

Vergeet spuitgieten (een beetje): 3D printen is duurzamer en veelzijdiger 

Met dit wetsvoorstel wil het Europese Parlement de positie van de consument versterken in de strijd tegen klimaatverandering. Na het akkoord wordt de richtlijn gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU en krijgen de lidstaten 24 maanden de tijd om het reparatierecht in het nationale beleid te gieten, voordat het officieel in werking treedt. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home