Alle Microsoft 365-apps verhuizen naar ‘cloud.microsoft’ domein

microsoft 365

Microsoft stroomlijnt alle domeinen van Microsoft 365-applicaties om het leven van IT-teams en gebruikers makkelijker te maken.

De komende maanden maakt Microsoft werk van één gezamenlijk domein voor alle Microsoft 365-apps. Onder ‘cloud.microsoft’ wil het de toegang tot alle Office-apps stroomlijnen. Vandaag is dat allesbehalve het geval. Hieronder somt Microsoft in een woordwolk welke het meest worden gebruikt en hoeveel het er in werkelijkheid zijn:

Voortaan moet alles veel overzichtelijker verschijnen in de adresbalk. Elke url bestaat binnenkort uit de naam van de app, gevolgd door ‘cloud.microsoft’.

Voor eindgebruikers is dit veel gebruiksvriendelijker omdat ze het aantal inlogmeldingen beperkt. Dat maakt het eenvoudiger om tussen apps te wisselen. IT-teams zullen dan weer blij zijn dat ze niet langer een complexe lijst aan allow-lists moeten opstellen om een veilige omgeving te creëren binnen de organisatie.

Microsoft maakt er graag ook een marketingverhaal van dat de universele domeinnaam een nauwe integratie biedt tussen alle verschillende toepassingen. Ontwikkelaars kunnen dan weer hun apps stroomlijnen om naadlozer te wisselen tussen diensten.

Timing van de uitrol

Initieel zullen nieuwe producten het eerst worden uitgerold naar het nieuwe domein. Bestaande diensten passeren later de revue. Teams zal bijvoorbeeld in juni de overstap naar teams.cloud.microsoft.com maken. Volgens Microsoft zal in de meeste gevallen geen extra actie nodig zijn van bedrijven en kunnen ze Microsoft 365 naadloos blijven gebruiken. IT-teams merken overigens dat ‘cloud.microsoft’ al automatisch is toegevoegd aan hun allow-list om geen onderbreking te ervaren bij de transitie.

Voordat Microsoft een bestaand domein wisselt, zal het alle gebruikers minstens 30 dagen vooraf waarschuwen. Waar extra aanpassingen nodig zijn binnen organisaties, biedt de softwaregigant extra tijd. Microsoft voorziet ook redirects op lange termijn om ervoor te zorgen dat oude bookmarks, hyperlinks en connecties blijven werken.

Als gebruiker zal je dus maar weinig merken van de domeinverhuizing, maar ontwikkelaars krijgen wel huiswerk van Microsoft. In een blog legt het bedrijf uit dat ontwikkelaars die webcontent insluiten op Teams of andere door Microsoft gehoste diensten, tegen de verhuizing hun TeamsJS-bibliotheek moeten bijwerken. Doen ze dat niet, dan werken hun applicaties mogelijk niet op de nieuwe domeinnaam.

Dit artikel verscheen origineel op 27 april 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home