Microsoft brengt Fluid naar Office.com en maakt het opensource

Microsoft

Microsoft rolt zijn Fluid-framework de komende maanden in preview uit naar Office.com en maakt het raamwerk opensource, zodat iedereen eraan kan bijdragen.

Microsoft lanceerde Fluid een jaar geleden tijdens zijn vorige Build-conferentie, en gaf tijdens de (virtuele) editie van dit jaar een update over de vooruitgang. Het idee achter Fluid is dat tabellen, grafieken en lijsten in Office-documenten niet langer tot dat specifieke document behoren, maar transformeren in ‘levende’ modules die buiten traditionele documenten bestaan en op andere plaatsen kunnen worden geïntegreerd en in realtime aangepast.

Tijdens Ignite in november vorig jaar kregen we nog een demo van Fluid en werd een eerste preview aangekondigd. Microsoft laat nu weten dat de eerste Fluid-componenten in de komende maanden worden uitgerold naar Office.com, ofwel de webversie van zijn kantoorsuite, voor Microsoft 365 Enterprise-gebruikers.

“Maak rechtstreeks vanuit een e-mail in Outlook voor het web verbonden componenten waarmee je jouw ideeën kan uiten en zakelijke problemen oplossen”, illustreert Dan Zarzar, Product Leader van het Fluid-framework. “In de loop van de tijd zal het Fluid-framework blijven evolueren naarmate we meer componenten bouwen en meer apps beschikbaar stellen ter ondersteuning van componenten, zoals Teams.”

Externe apps

Fluid moet uiteindelijk onderdeel worden van elke Office-app, maar tijdens Build deze week verduidelijkt Microsoft ook hoe ontwikkelaars het framework kunnen gebruiken voor hun eigen apps.

“Fluid voor ontwikkelaars is een webgebaseerd framework dat je kan gebruiken om apps direct samen te laten werken”, vertelt Jared Spataro, hoofd van Microsoft 365, aan The Verge. “Het biedt datastructuren die synchronisatie met lage latency uitvoeren. Die datastructuren zijn onderling verbonden met een relayservice, die op zijn beurt is ontworpen om endpoints te verbinden.”

Dat betekent kort samengevat dat ontwikkelaars Fluid kunnen gebruiken om een statisch element in hun app te vervangen door een element dat wordt gesynchroniseerd tussen iedereen die de app opstart.

Opensource

“De toekomst van productiviteit zal niet worden uitgevonden door een enkel bedrijf – niet door Microsoft, niet door een van onze concurrenten. Het zal door de wereld worden uitgevonden”, zegt Spataro nog.

Om die reden heeft Microsoft besloten om Fluid in de komende weken opensource beschikbaar te maken via GitHub, zodat meer partijen er aan kunnen bijdragen. “Het volledige potentieel van het Fluid-framework kan alleen worden bereikt door een diverse, open en levendige ontwikkelaarsgemeenschap te creëren”, besluit Spataro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home