Zuid-Korea beboet Google voor marktmisbruik

android 9 pie

Zuid-Korea heeft Google een boete opgelegd van 177 miljoen dollar. Zo wil het land de dominantie van de gigant op het vlak van smartphonesoftware aan banden leggen.

Gezien Google elke ontwikkeling van rivalen die niet in lijn ligt met zijn Android OS onderdrukt, legt Zuid-Korea de gigant nu een boete op van 177 miljoen dollar. Op die manier wil het land de dominante positie van Google in smartphonesoftware aan banden leggen.

Regulatoren beschuldigen Google van te veel marge in onderhandelingen waardoor de competitie geen schijn van kans meer maakt. 80 procent van de smartphones wereldwijd bezit namelijk het mobiele besturingssysteem van het bedrijf.

AFA-contracten

De Korea Fair Trade Commission (KFTC) geeft aan dat Googles Anti-Fragmentation Agreements (AFA) met fabrikanten als Samsung en LG, ontwikkelaars tegenhouden om aangepaste versies van het OS te ontwikkelen. De waakhond legt Google daarom op enkel nog bestaande AFA-contracten aan te passen en geen nieuwe meer te laten ondertekenen door andere fabrikanten.

In beroep

Google geeft aan in beroep te gaan tegen het besluit. Het bedrijf versnelt namelijk de innovatie van Android – ook in Zuid-Korea – en verbetert de gebruikerservaring. “De beslissing van de KFTC ontkent de pluspunten van deze ontwikkelingen en ondermijnt de voordelen voor klanten”, zegt Google.

Android forks

De boete van de KFTC is echter bedoeld om andere bedrijven aan te sporen in competitie te gaan met Google zonder angst voor maatregelen. Op die manier kunnen organisaties ‘Android forks’ ontwikkelen: aangepaste versies van het OS die dezelfde bouwstenen gebruiken maar andere noden vervullen.

De acties van de commissie zijn niet enkel gericht op mobiele toestellen, maar ook op smartwatches en smart-tv’s, volgens voorzitter Joh Sung-wook. De commissie verwacht dan ook meer innovaties in de toekomst.

Het strenge Zuid-Korea

Zuid-Korea is sinds augustus het eerste land dat Apple en Google bij wet verplicht om andere betalingssystemen in hun appwinkels toe te laten. Hun lucratieve praktijken zetten dus zeker de toon voor andere landen, gaande van India tot de VS. De uitspraak gaat vanaf vandaag effectief in en de boete van 207,4 miljard won (of bijna 150 miljoen dollar) is de hoogste ooit uitgedeeld in het land voor marktmisbruik.

Koreaanse regulatoren hebben dit jaar dus zeker een tandje bijgestoken in het toezicht op techbedrijven. Kakao verloor namelijk meer dan 16 miljard dollar aan marktwaarde nadat prominente beleidsmakers de grootste berichten- en social media-service van het land ‘een symbool van hebzucht’ noemden.

De focus ligt vooral op maatregelen inzake gebruikersbescherming om de dominantie van grote bedrijven te ondermijnen, zeker op de fintechmarkt.

lees ook

Een op vier klanten is vandaag bereid om een nieuwe fintechspeler te omarmen

Obstructie en restrictie

De positie van Google in de mobiele sector wordt versterkt dankzij zijn obstructie van competitie, volgens de KFTC. Amazon en Alibaba konden geen nieuwe OS-business opstarten, terwijl Samsung en LG hun toestellen niet op tijd konden lanceren dankzij Google.

De commissie onderzoekt nog drie andere zaken gerelateerd aan Google en zijn dominante marktpositie: restricties in de Play Store, bij in-app aankopen en op de advertisingmarkt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home