Google stelt nieuwe betalingsregels Play Store uit na antitrustzaak

google play store

Google stelt de lancering van de Play Store vereisten voor het in-app payments (IAP) systeem uit. App ontwikkelaars krijgen dus meer tijd om het betalingssysteem te verwerken in hun applicaties.

Vorige week liet Google weten de implementatie van de Play Store vereisten voor IAP uit te stellen voor app ontwikkelaars. Deze verschuiving vindt niet per toeval plaats, aangezien Google op 7 juli 2021 werd aangeklaagd voor antitrust-praktijken en zijn Play Store-monopolie door niet minder dan 36 Amerikaanse staten.

In september 2020 kondigde Google reeds een servicekost aan voor ontwikkelaars die in-app aankopen aanbieden. Bestaande apps kregen een jaar om de nodige aanpassingen te doen om mee te kunnen met het nieuwe betalingssysteem. Nu schuift Google zelf de wereldwijde pandemie naar voor als drogreden voor het uitstellen van de deadline. Het lijkt er namelijk op dat de antitrust beschuldigingen toch een impact hebben op Google, zeker nadat de Play Store-kosten voor ontwikkelaars met een beperkte jaaromzet gehalveerd werden.

Antitrust-momentum

Google is niet de enige techreus die de hete adem van de internationale mededingingsautoriteiten in zijn nek voelt. ook Apple, Amazon en Facebook staan in het vizier van regelgevers. Zowel in de VS als in Europa ontstaat er alsmaar meer momentum om de macht van de grote technologiebedrijven aan banden te leggen. Voor Google en Apple is de macht die de twee bedrijven uitoefenen met hun digitale winkels een doorn in het oog van de antitrust-instanties. Het financiële en promotionele model achter de app-stores zou concurrentie in de app-markt bemoeilijken. Microsoft profiteert van de commotie om met zijn eigen winkel een ander pad in te slaan.

lees ook

Google Play Store vervangt APK-bestanden met eigen formaat

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home