Android 15 verschijnt in bèta, maar geeft weinig geheimen prijs

android

De uitrol van Android 15 komt weer een stapje dichterbij met de lancering van de eerste publieke bèta. Enkel eigenaars van een Pixel-smartphone kunnen met de nieuwe versie aan de slag.

Google heeft een eerste publieke bètaversie van Android 15 vrijgegeven. De nieuwe versie van het besturingssysteem komt daarmee voor het eerst beschikbaar voor ‘gewone’ gebruikers, nadat Google al twee versies voor ontwikkelaars had gelanceerd. De bèta is exclusief beschikbaar op Pixel-smartphones. Bij het installeren en testen van bètasoftware horen altijd risico’s, dus we raden af Android 15 nu al op je vaste toestel te installeren.

Met mondjesmaat lekken nieuwe features van Android 15 uit, maar van deze eerste bètaversie worden we ook niet veel wijzer. In een blog bespreekt Google enkele zaken die zijn toegevoegd aan deze versie. Applicaties worden nu standaard over het hele scherm gevuld om content achter de systeembalken onder- en bovenaan te weergeven. Onderstaande GIF maakt dit duidelijk.

android 15 beta 1
Bron: Google

Google bouwt het archiveren van applicaties in op OS-niveaus zodat externe appwinkels die functie ook kunnen gebruiken. Android 15 zal ook meer ondersteuning voor brailleschrift bieden.

Hardware en software dichter bij elkaar

Uit de ontwikkelaarsversie konden we al afleiden dat Google ook achter de schermen heeft gesleuteld aan Android. Met API’s wil Google software beter afstemmen op de hardware van je toestel om risico op oververhitting te beperken. Andere mogelijke nieuwigheden in Android 15 zijn de integratie van satellietcommunicatie en het verder uitbouwen van de Vind mijn apparaat-functies. Daar moeten we het voorlopig mee stellen.

lees ook

Android 15 vindt je telefoon, ook als die uitgeschakeld staat

De lancering van de bètaversie betekent wel dat Android 15 dichterbij komt. Tijdens Google I/O in mei zal wellicht de officiële voorstelling volgen en zullen we ook meer inzicht krijgen in wat Android 15 te bieden heeft. Vanaf het najaar zal de nieuwe versie beginnen uitrollen. Wanneer Android 15 op jouw toestel beschikbaar komt, hangt af van welk merk en welk model je hebt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home