EU dwingt Google om meer keuze tussen zoekmachines binnen Android

android error

Wie vandaag een nieuwe Android smartphone instelt, krijgt de keuze uit vier verschillende zoekmachines om als standaard te gebruiken. Google is daar altijd één van, de drie anderen mogen via een biedingsproces een plaats opeisen. Dat proces wordt nu als niet eerlijk omschreven, waardoor Google vanaf september meer zoekmachines moet aanbieden.

Sinds begin 2019 is Google verplicht om bij elke nieuwe Androidinstallatie de gebruiker de keuze te geven tussen vier zoekmachines. Die verplichte keuze volgde na een boete van 4,3 miljard dollar dat de Europese Unie oplegde aan de zoekgigant. Google misbruikte volgens Europa Android in zijn eigen voordeel.

Sinds dat arrest moet Google een keuzescherm bieden waar gebruikers uit verschillende zoekmachines kunnen kiezen om als standaard te gebruiken bij elke nieuwe installatie. Google is altijd een van de vier zoekmachines die worden weergegeven, de drie anderen worden via een bieding vastgelegd door de zoekgigant. Dat proces werd echter door de concurrentie aanzien als oneerlijk, waardoor de Europese Commissie opnieuw tussenbeide komt.

Vanaf 1 september moet Google voortaan bij de installatie van Android tot twaalf zoekmachines aangeven als optie om uit te kiezen. Enkel algemene zoekmachines die ook een app hebben in de Play Store komen in aanmerking. Verticale zoekmachines, bijvoorbeeld gespecialiseerde of onderwerp specifieke tools, komen niet in de lijst voor. Google moet de wijzigingen enkel doorvoeren in toestellen die in het Verenigd Koninkrijk worden verkocht en in het Europees economisch gebied.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home