Nog geen licht aan het einde van de tunnel voor Atos

Atos

Het ambitieuze herfinancieringsplan dat Atos uit de nood moet helpen, wordt met een week uitgesteld. Veel tijd is er echter niet meer te verliezen.

De Franse IT-reus Atos zit in vieze papieren. Het kampt met forse schulden die het niet afgelost krijgt, omdat er meer geld uit de kassa gaat dan erin komt. Atos moet voor het einde van 2025 meer dan 3,6 miljard euro aan schulden moet aflossen en hoopt daar dit jaar al 1,2 miljard euro van af te lossen. Een ambitieus herfinancieringsplan werd begin april voorgesteld om schuld om te zetten naar aandelen.

lees ook

Atos stapelt miljardenverliezen op: dreigt een faillissement?

Dat plan zou normaal gezien morgen moeten afgerond zijn, maar de verlossing is nog niet nabij voor Atos. Het huidige voorstel moet worden aangepast naar ‘huidige commerciële resultaten en trends’ en potentiële investeerders hebben de tijd nodig die informatie te verwerken.

Uitstel hoeft nog geen afstel te betekenen, want de ultieme deadline om de herfinanciering rond te krijgen is afgeklokt op juli. Om de nodige financiële ruimte te creëren, heeft Atos een principeakkoord gesloten met verschillende banken en de Franse staat, goed voor een tussentijdse financiering van 450 miljoen euro.

Povere resultaten

Voor Atos zou iedere kapitaalinjectie geen seconde te vroeg komen. De financiële resultaten van het eerste kwartaal van 2024 waren wederom teleurstellend. Atos zag zijn inkomsten met 2,6 procent afnemen. De operationele winst die het daaruit boekt, werd op een jaar tijd gehalveerd tot 48 miljoen euro. Atos sloot 2023 af met een nettoverlies van meer dan drie miljard dollar.

Verscheidene overnamepogingen zijn op niets uitgedraaid. Recent haakte Airbus nog af om de BSD-tak over te nemen. Ook een plan van de overheid om het bedrijf te nationaliseren plukte weinig vruchten. Slechte financiële resultaten gaan gepaard met onrust aan de top: met huidig CEO Paul Saleh is het Franse bedrijf al aan zijn vijfde in 2,5 jaar toe.

Aan het einde van de donkere tunnel schijnt licht, maar dat is voorlopig nog niet zichtbaar voor Atos. Komt het bedrijf er op tijd bovenop? Niemand die daar zijn of haar geld op durft in te zetten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home