Google kondigt Axion aan: eigen ARM-CPU voor het datacenter

Met Google Axion wil Google de ARM-architectuur via een eigen processor naar het datacenter brengen. Google gaat zo AWS en Microsoft achterna.

Wat AWS al sinds 2018 weet, dringt intussen ook bij de andere grote cloudproviders door: ARM heeft een plaats in het datacenter. Met dat in het achterhoofd lanceert Google de Axion-processor: een ARM-gebaseerde CPU voor exclusief gebruik in het Google Cloud Platform. Net als bij andere ARM-chips staat efficiëntie ook bij Axion centraal.

Neoverse-chip

Google ontwikkelde de Axion-processor op basis van het Arm Neoverse V2-design. Neoverse is voor het datacenter wat Cortex voor de mobiele ARM-chip is: het bedrijf Arm ontwikkelt de basisdesigns, en derde partijen nemen die blauwdrukken om een finale processor te ontwikkelen op maat van hun noden. AWS gebruikt Neoverse-designs voor zijn Graviton-processors, en ook Microsoft vertrouwt op de Neoverse-architectuur voor zijn recent aangekondigde Cobalt-ARM-datacenterprocessors.

Google gebruikt Axion al intern om eigen diensten aan te drijven, waaronder YouTube-advertenties en de Google Earth Engine. ARM-gebaseerde processors zoals Axion bieden traditioneel veel rekenkernen en degelijke prestaties aan een lager stroomverbruik dan x86-processors van Intel en AMD, wat het kostenplaatje drukt. Daar staat tegenover dat workloads geoptimaliseerd dienen te worden voor ARM, maar voor heel wat gevirtualiseerde cloud-toepassingen is dat geen onoverkomelijke uitdaging.

Google zal cloud-VM’s aanbieden met Axion voor onder andere de Google Compute Engine, Google Kubernetes Engine, Dataproc, Dataflox en Cloud Batch. Klanten die al vertrouwen op ARM, kunnen naadloos overschakelen naar instances aangedreven door Axion.

lees ook

Intel kondigt Xeon 6 aan: P- en E-kernen, maar geen Scalable meer

De opkomst van ARM-chips in het datacenter is spannend voor Intel en AMD. Workloads die op ARM-servers draaien aangedreven door Axion, Graviton of een gelijkaardig alternatief, draaien immers niet op AMD Epyc of Intel Xeon. Intel kondigde vandaag nog Xeon 6 aan, maar die serverchips zijn intussen minder onvermijdelijk dan amper enkele jaren geleden.

Meeloper

In zijn aankondiging wijst Google erop dat het al sinds 2015 eigen chips ontwikkelt, verwijzend naar de Tensor Processing Units (TPU’s). Ook de bijdragen aan het ARM-ecosysteem zet de cloudspecialist in de verf. Dat maakt het des te opvallender dat Google Axion pas nu wordt aangekondigd.

AWS boekt al sinds 2018 succes met ARM-gebaseerde instances op basis van zijn eigen Graviton-processors, waarvan Graviton 4 de recentste iteratie is. In 2020 bleek al dat Graviton zowel voor klanten als voor AWS zelf een groot succes was. De afgelopen jaren bouwde Ampere als onafhankelijke partij met succes krachtige ARM-chips. Met Axion vindt Google met andere woorden het warm water niet uit, maar springt het als laatste van de drie grote cloudproviders op een onmiskenbare trend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home