IBM stemt 24-core Power chip af op Oracle’s database licentie

IBM

De nieuwe chip moet één van IBM’s servers in staat stellen om meer rendement te halen uit de Oracle Database met de Standaard SE2-licentie.

IBM heeft in een bericht aangekondigd dat het werkt aan een 24-core Power 10 processor om één van de servers meer kosteneffectief te laten draaien op een database van Oracle. Dat blijkt alleszins uit de mededeling van IBM’s algemene directie. “IBM is van plan om een high-density 24-core processor te maken voor het Power S1014-systeem (MTM 9150-41B). Dit voor applicatieomgevingen die gebruik maken van een Oracle Database met Standaard SE2-licentiemodel”, aldus IBM.

Ongelimiteerde cores

Nog volgens IBM zal de nieuwe CPU “robuuste computerdoorvoer combineren met de superieure betrouwbaarheid en beschikbaarheidskenmerken van het IBM-platform.” The Register vroeg IBM om meer uitleg over het hoe en waarom van de chip. Die reactie kwam er (nog) niet al meent de journalist wel te weten waarom IBM plots met een nieuwe CPU op de proppen komt. IBM wil hiermee het maximale halen uit de SE2-licentie van Oracle.

Over die licentie schrijft Oracle zelf dat “het kan gebruikt worden op servers met maximaal twee sockets. Het aantal cores per 2-socket server kan echter vergroten zonder dat dit gevolgen heeft voor de licentieverplichtingen van de klant. Met de Oracle Database SE2 blijven de licentiekosten voor de klant gelijk, ongeacht het aantal cores in de socket.”

De Power S1014 is een single socket 4Y device, dat IBM aanbiedt met processormodules met vier of acht Power10 cores. Het aantal cores verhogen naar 24 betekent een capaciteitsboost voor Oracle-on-Power gebruikers die kiezen voor een single-core server. En dat zonder meer te hoeven betalen. Al is het maar de vraag of Oracle dit zomaar zal laten passeren.

Lenovo als voorbeeld

De zet van IBM doet volgens The Register denken aan Lenovo’s release van de ThinkSystem SR655 server. Dat was een machine die zijn enige CPU-socket vulde met een 64-core AMD Epyc 7002. Lenovo promootte de machine als ideaal om veel VM’s te draaien onder VMware’s servervirtualisatie-aanbod. Kopers vonden het een prima idee omdat de chip, op papier, meer gasten kon draaien.

Bij VMware hadden ze een ander idee en veranderden ze snel hun licentievoorwaarden in die zin dat CPU’s met meer dan 32 cores meetelden als extra socket. Het verschil nu is dat de SE2-licentie van Oracle expliciet meer cores toelaat zonder kosten. Al zou Oracle kunnen opwerpen dat de S1014 bij de oorspronkelijke lancering geen 24-core optie had. En dat de verdrievoudiging van de kernen een genereuzere interpretatie is van de licentie dan bedoeld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home