CIO’s willen versnelling hoger schakelen met AI, maar business volgt niet altijd

ai studie lenovo

Uit een studie van Lenovo blijkt dat CIO’s hun organisatie niet altijd meekrijgen in AI-adoptie. De tijd om de technologie te implementeren en te laten opleveren, blijken de grootste struikelblokken te zijn.

Lenovo publiceert de bevindingen van een globale rondvraag bij 750 CIO’s. Het zal je niet verbazen dat AI de rode draad doorheen de studie vormt. CIO’s zijn alvast klaar om een versnelling hoger te schakelen met het AI-traject van hun organisatie. 51 procent stipt AI/ML aan als de belangrijkste prioriteit, enkel cybersecurity wordt als even belangrijk beschouwd. Tachtig procent verwacht dat AI een grote impact zal hebben op het bedrijf.

De businesszijde blijkt dat enthousiasme niet altijd te delen. Hoewel 96 procent van CIO’s verwacht meer te kunnen investeren in AI-integratie, hebben velen moeite om de meerwaarde van de technologie aan te tonen. Een meerderheid omschrijft zijn of haar organisatie als ‘niet klaar’ om AI op grote schaal te implementeren.

“De CIO’s van vandaag werken in een tornado van innovatie. Na jaren waarin IT zich uitbreidde naar niet-traditionele verantwoordelijkheden, zien we nu hoe AI CIO’s terugdringt naar hun kerntaak”, zegt Ken Wong, President van Lenovo’s Solutions and Services-tak.

Geduld is een schone deugd

Uit de studie van Lenovo blijkt dat AI een investering is die pas later zal renderen. 39 procent van CIO’s zegt nu al vruchten te plukken van investeringen die gedaan zijn in AI, terwijl 19 procent dat binnen een jaar verwacht. 42 procent verwacht pas over minstens twee jaar een positieve ROI voor AI.

Bij potentiële obstakels voor AI-adoptie, keert security telkens weer terug en ook de rondvraag door Lenovo is geen uitzondering. 37 procent van CIO’s noemt security als obstakel, de tijd tot implementatie staat op gelijke voet. Nauw gelinkt aan security staat potentiële bias in de resultaten op de derde plaats.

Het volledige onderzoek kan je hier nalezen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home