Lenovo lanceert nieuwe ‘AI-ready’ ThinkPad-workstations

lenovo thinkpad p1
Bron: Lenovo

Lenovo kondigt nieuwe zakelijke workstations in de ThinkPad-reeks aan, die volop meesurfen op de AI-marketingolf. Met het topmodel ThinkPad P1 schakelt Lenovo ook over naar een nieuw type RAM-geheugen.

Lenovo kondigt vier nieuwe workstations aan binnen de ThinkStation P1-reeks. Er wordt zoals bij elke pc-aankondiging gretig gezwaaid met de marketingterm ‘AI-pc’, hoe weinig die ook in de realiteit mag betekenen. De ThinkPad P16v i Gen 2, P16s i Gen 3 en P14s i Gen 5 zijn volgens de fabrikant ‘AI-ready’, terwijl het topmodel ThinkPad P1 Gen 7 de sticker van volwaardige AI-pc opgeplakt krijgt. De aankondiging volgt slechts enkele dagen na de lancering van nieuwe ThinkCentre-desktops.

Lenovo staaft die bewering met de aanwezigheid van een Intel Core Ultra-processor met geïntegreerde NPU. Het is vooral de NVIDIA RTX 3000 Ada-GPU die het verschil moet maken. De NPU neemt lichte AI-gebaseerde taken op zich, zodat de GPU zich kan focussen op het zwaardere werk. De ThinkPad P1 moet daardoor moeiteloos uiteenlopende taken aankunnen, van 3D-modellering tot AI-inferentie.

Geheugenprimeur

Alle AI-marketing buiten beschouwing gelaten, zit de meest bijzondere eigenschap van de Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 misschien wel in het geheugen. Lenovo durft het voor het eerst aan om af te stappen van de vertrouwde DDR5-standaard en schakelt over naar CAMM2-geheugen. Het werkgeheugen zit niet meer gesoldeerd aan het moederbord, maar wordt gestopt in een vervangbare module.

lees ook

Compacte RAM-modules (CAMM2) vanaf nu nieuwe standaard voor laptops

Het voordeel van CAMMM2 is dat het minder plaats inneemt op het moederbord en minder stroom verbruikt, tot zestig procent minder volgens Lenovo. Een nadeel is dat huidige CAMMM2-modules beperkt zijn tot 64 GB. De Lenovo ThinkPad P1 biedt dus minder RAM-geheugen dan de andere modellen uit de reeks die nog wel steunen op klassiek DDR5-geheugen (max. 96 GB). Het workstation compenseert dat wel ruim in het opslaggeheugen, tot 8 TB.

De ThinkPad P1 Gen 7 is verder voorzien van een vloeibaar metalen thermisch design voor betere koelprestaties. Het 16-inch beeldscherm heeft een 16:10-beeldverhouding in verschillende configuraties, van FHD+ IPS (60 Hz, 400 nits) tot QHD+ IPS (165 Hz, 500 nits) en een UHD+ OLED-optie (60 Hz, 400 nits). Dit is de enige laptop die Wifi 7-compatibel is.

ThinkPad P16v, P16s & P14s

De ThinkPad P1 Gen 7 wordt geflankeerd door de P16v i Gen 2, P16s i Gen 3 en P14s i Gen 5. Gemeenschappelijke kenmerken zijn de Intel Core Ultra-processor, de Nvidia Ada GPU en Wifi 6E-compatibiliteit.

De P16v staat een trapje hoger op de ladder. Dit model heeft ook een 16 inch scherm, dat configureerbaar is tot UHD+ IIPS, 60 Hz en 800 nits. Het onderscheidt zich van de P16s door een grotere batterij (90 Wh) en meer opslag (tot 4 TB). De P16s en P14s zijn onder de motorkap bijna identiek, maar de P16s heeft een 16 inch scherm tegenover de 14 inch van de P14s.

Prijzen en beschikbaarheid

De vier nieuwe modellen zullen in de maanden mei en juni beschikbaar komen op de Belgische markt. Lenovo deelt de volgende prijzen met onze redactie:

  • ThinkPad P1 Gen 7 is verkrijgbaar vanaf juni 2024, met een adviesprijs van 2.450 euro,
  • ThinkPad P16v i Gen 2 is beschikbaar vanaf mei 2024, met een adviesprijs van 2.140 euro,
  • ThinkPad P16s i Gen 3 is beschikbaar vanaf juni 2024, met een adviesprijs van 1.740 euro,
  • ThinkPad P14s i Gen 5 is beschikbaar vanaf juni 2024, met een adviesprijs van 1.710 euro.

Laatst bijgewerkt om 14u41 met beschikbaarheid en prijzen voor de Belgische markt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home