Huawei verrast vriend en vijand met vlaggenschip Mate 60 Pro

huawei mate 60

Het nieuwste vlaggenschip van Huawei komt met een Kirin 9000-processor die volledig ‘made in China’ is. De smartphone staat symbool voor de opmars van de Chinese chipindustrie.

De Huawei Mate 60 en Mate 60 Pro werden vorige week eerder geruisloos aangekondigd. De toestellen komen aanvankelijk ook enkel uit in China, maar het zou wel de bedoeling zijn om ze nadien ook nog naar Europa te brengen. Het zijn de eerste vlaggenschepen sinds lange tijd die Huawei uitbrengt die die term ook waard zijn.

Made in China

Dat is te danken aan de processor. Tijdens de aankondiging deelde Huawei niet al te veel details over de Kirin 9000s. TechInsights ging dan maar zelf op onderzoek en ontdekte dat de chip gebakken is op het 7nm-proces van SMIC. Dit bevestigt de vermoedens dat Huawei nauw samenwerkt met de grootste Chinese chipbakker om de Amerikaanse restricties te omzeilen.

lees ook

Huawei bouwt misschien geheime chipfabrieken

De Mate 60 Pro moet dan ook de comeback van Huawei in het vlaggenschipsegment inluiden. Huawei is sinds het op de zwarte lijst van Washington beland is altijd wel smartphones blijven uitbrengen, maar vaak met verouderde chips die het bedrijf nog ergens had liggen. De smartphones krijgen dan ook nog nauwelijks aandacht en Huawei zakte volledig weg uit de ranglijst van best verkopende smartphonemerken.

Het is nog veel te vroeg om te stellen of de Mate 60 Pro de comeback door de grote poort is voor Huawei in de smartphoneindustrie. De smartphone lijkt in ieder geval te kunnen meespelen met de topmodellen. De eerste reviews door Chinese gebruiken beweren dat de Mate 60 hogere snelheden kan halen dan concurrerende toestellen en ook satellietconnectiviteit zit ingebouwd in de chip.

Met alle Chinezen

De terugkeer van Huawei in het vlaggenschipsegment heeft ook een geopolitieke lading. De Amerikaanse overheid doet er namelijk alles aan om Chinese bedrijven toegang te ontzeggen tot de benodigde technologie om geavanceerde chips te maken. Dat Huawei samen met SMIC er dan toch in geslaagd lijkt te zijn om een smartphoneprocessor te bouwen die minstens in de buurt komt van wat Qualcomm en MediaTek kunnen, toont dat Chinese bedrijven ondanks de restricties hun plan wel trekken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home