VS verbieden investeringen in China, Europa volgt (voorlopig) niet

handelsoorlog VS tegen China

Het Witte Huis wil Amerikaanse bedrijven en investeringsfondsen verbieden om te investeren in Chinese technologiebedrijven. Vanuit Brussel hoeven we dergelijke maatregelen nog niet te verwachten.

De technologieoorlog tussen de Verenigde Staten en China wordt weer wat heviger. President Joe Biden ondertekende vannacht een decreet dat investeringen in de Chinese technologiesector bij wet verbiedt. Een beslissing die in Peking als een escalatie wordt onthaald en het Chinese ministerie van Economie liet verstaan dat ‘tegenmaatregelen’ op komst zijn.

De beslissing van Biden zet de Europese Unie in nauwe schoentjes, weet Financial Times. Normaal gezien volgt Europa wel het gros van de maatregelen die hun meest machtige bondgenoot neemt, maar deze keer lijkt de Europese Unie minder happig te zijn. De Unie zegt de opties te onderzoeken en zal tegen eind dit jaar met een gepaste strategie komen rond investeringen in China.

Delicate evenwichtsoefening

De Europese Unie en zijn lidstaten proberen naar een delicate gulden middenweg te zoeken. De situatie is in Europa veel grijzer dan in Washington. Enerzijds willen de Unie de Verenigde Staten niet tegen de borst stoten, maar veel Europese landen willen hun handelsrelaties met China ook niet helemaal opblazen.

Met name Frankrijk en Duitsland, landen die toch wel wat te zeggen hebben in Brussel, pleitten voor een voorzichtige aanpak om de Europese economie niet mee te destabiliseren. Duitsland wil zelfs een ‘actieve rol’ opnemen in het uittekenen van de Europese strategie. Beperkende maatregelen mogen zich enkel richten tegen producten of bedrijven die een ontegensprekelijk ‘beveiligingsrisico’ vormen, klinkt het.

Economisch offensief

Van enige voorzichtigheid is er in Washington niets te merken. De Amerikaanse overheid duwt vol het gaspedaal in om de Chinese economie en technologiesector zoveel mogelijk pijn te doen. Er wordt op dit moment volop gedebatteerd of de export van AI-chips niet helemaal aan banden moet worden gelegd en de publieke cloud ziet Washington als een boksring waar het de rivaal een kaakslag kan toedienen.

Af en toe volgen er ook eens tegenmaatregelen vanuit China tegen Amerikaanse bedrijven. Bedrijven die tegen wil en dank midden in het conflict verzeild zitten, zien alles met lede ogen aan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.