Proximus en Telenet bespreken samenwerkingsdeal glasvezel 

Grote telecomoperatoren bespreken een samenwerking voor de aanleg van glasvezel, om hoge kosten en hinder te drukken.   

Proximus, Telenet en Orange Belgium zitten rond de tafel om een samenwerkingsdeal te bespreken voor goedkopere glasvezel, dat vernam De Tijd via meerdere bronnen. De hoge kosten en hinder die gepaard gaan met de aanleg van glasvezel, heeft het BIPT ertoe aangezet om samenwerkingen tussen operatoren toe te staan. De gesprekken zijn naar verluidt in ver gevorderde staat en ook de aanmeldingsdeadline voor een samenwerking bij het BIPT staat voor de deur: 15 mei.  

Rond de tafel

Volgens bronnen van De Tijd naderen Proximus, Telenet met zijn belang van 67 procent in Wyre en Orange Belgium een deal om samen te werken voor de aanleg van glasvezel. Proximus zou voor Vlaanderen praten met Wyre en voor Wallonië met Orange, al ligt bij die laatste de druk op een akkoord minder hoog.  

Vlaanderen wordt opgedeeld in drie zones: Zone A met de grote steden, zone B met minder bevolkte steden en zone C met landelijke gebieden. Die laatste, duurdere regio komt later aan bod. De mogelijke deal lijkt voornamelijk betrekking te hebben op de B-regio’s.  

Kosten drukken

Voor de aanleg van glasvezel moeten straten opnieuw opengebroken worden, wat kan leiden tot hinder en hoge graafwerkkosten. Operatoren pleitten al langer voor een mogelijkheid tot samenwerking, wat ertoe leidde dat de telecomregulator BIPT samenwerkingen tussen telecombedrijven toeliet.  

lees ook

Snellere uitrol gigabitnetwerken in EU officieel goedgekeurd

Telecombedrijven mogen sinds vorig jaar samenwerken om glasvezel te trekken onder bepaalde voorwaarden en mits instemming van de toezichthouders. Bedrijven moesten in eerste instantie hun samenwerkingsverbanden aanmelden voor 15 mei, maar die deadline werd later geschrapt. Het BIPT wil hiermee de bedrijven die in onderhandeling zijn extra tijd geven. Er is nog geen nieuwe deadline vastgesteld maar het BIPT zal op regelmatige basis een balans opmaken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home