Huawei: ‘Zaken draaien opnieuw normaal’

huawei

Huawei schildert 2023 af als een jaar om te vieren, en claimt dat het bedrijf ondanks de geopolitieke uitdagingen opnieuw normaal draait. De omzet blijft echter significant onder die van voor de economische sancties.

Het gaat goed met Huawei volgens Ken Hu, één van de drie bestuurders van het bedrijf. In een overzicht van 2023 wijst hij erop dat de zaken bij Huawei opnieuw normaal draaien. Het vorige jaar zou goed zijn voor een omzet van 700 miljard RMB (89,5 miljard euro). Dat zijn mooie cijfers, maar in de praktijk ligt de omzet toch nog zo’n 22 procent lager dan in 2020. Voor de Amerikaanse embargoregels haalde Huawei 891 miljard RMB op.

Hu wijst op een veelvoud aan Aziatische activiteiten die de omzet van Huawei ondersteunen. In het Oosten blijft het bedrijf wel een voorname speler op de markt van de telecominfrastructuur. Door de sancties en de bijhorende perceptie is dat in Europa niet meer het geval: 5G-netwerken wordt zowat overal in het Westen met concurrenten van Huawei opgezet.

ICT-ambities

In Europa verwacht Hu ondanks dat alles toch opnieuw te groeien. Daar moet de opslag-business voor zorgen. In welke mate Huawei die ambities kan waarmaken, moeten we afwachten. De Chinese technologiegigant wil zich in ieder geval meer en meer lostrekken van Westerse technologie die onderhevig is aan embargoregels. Het eigen Hongmeng OS, dat een alternatief biedt voor Android, is daar een voorbeeld van.

Hu wijst nog op de onzekere economische en geopolitieke situatie, die een uitdaging blijft. Ook de sancties en embargoregels hebben een impact. Voor 2024 wil Huawei ondanks die sancties inzetten op zijn ICT-infrastructuurbusiness met computing, opslag, netwerk en meer. Daarvoor zal het bedrijf opnieuw vooral naar Chinese hardware moeten kijken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home