Lenovo Yoga 9i 2-in-1 preview: Aantrekkelijk, maar ook professioneel?

De Lenovo Yoga 9i 2-in-1 is geen traditionele zakelijke laptop uit de Think-reeks, maar Lenovo voorziet het toestel wel van tal van typisch professionele eigenschappen. Wij gaan al kort aan de slag met deze laptop voor het antwoord op één belangrijke vraag: gedraagt deze Yoga zich professioneel genoeg?

De Lenovo Yoga 9i 2-in-1 heeft Windows 11 Pro op z’n interne SSD. De buitenkant is sober grijs en de verhoging bij de webcam is zo geleend van de Lenovo ThinkBook-reeks. Ook het toetsenbord typt uitstekend weg, op niveau van op-en-top zakelijke laptops uit de Think-reeks. Officieel is deze Lenovo Yoga 9i 2-in-1 echter geen professional: het toestel zit in het consumentengerichte portfolio van Lenovo. Moet je de laptop daarom verbannen uit je zakelijke omgeving? Of gedraagt de Yoga 9i 2-in-1 zich professioneel genoeg voor een plekje aan je bureau?

Zoals gezegd geeft de Lenovo Yoga 9i 2-in-1 een professionele eerste indruk met dank aan het ThinkBook-achtige ontwerp. Een nadere inspectie onthult echter een duidelijke gebogen en glanzende rand rondom het onderste deel van de laptop, terwijl Lenovo dat design niet doortrekt naar het scherm. Dat ziet er wat vreemd uit. Wie zien hier een sollicitant die strak in het pak zit, maar zichzelf heeft uitgedost met te veel juwelen om echt klassevol te zijn. De gustibus et coloribus…. We laten ons niet afschrikken door vooroordelen over stijl.

Goed toetsenbord, overbodige knoppen

Binnenin worden we verwelkomd door een sober grijs toetsenbord en een groot touchpad. Beiden werken net zo goed en aangenaam als die van een echte Touchpad. We zijn fan van de kwaliteit, maar niet van de lay-out.

Rechts vinden we een kolom met onnozele knopjes die naar ons gevoel in de weg staan: een snelheidswijzer om Smart Power te openen, een luidspreker voor Smart Audio, een knop voor Eye Care Mode waarmee je toegang krijgt tot een pseudowetenschappelijke blauwlichtfilter en een zelf aan te passen knop. Daaronder zit een welkome vingerafdruksensor. Geen van deze knoppen heeft naar ons gevoel echt een meerwaarde, en rechts van het toetsenbord zitten ze toch vooral in de weg en leiden ze af.

Topscherm

We richten onze ogen op het scherm, en dat is verbluffend. Een prachtig 4K-oledpaneel toont diepe zwartwaarden en heldere kleuren. Op ons previewmodel kunnen we de kleurvastheid niet testen, maar de eerste indruk maakt ons blij. We zouden de glanzende rand en de dwaze extra toetsen zo vergeten.

Zetten we ons even over die details, dan zien we in de Lenovo Yoga 9i 2-in-1 een toestel met prachtscherm en uitstekende invoer waarop we met plezier werken. De 2-in-1-functionaliteit met het mooie scherm is verder handig voor wie bijvoorbeeld een presentatie wil tonen, al voelen we dat de laptop toch ook graag multimedia verwerkt.

Reclamebord

Wat software betreft zijn we blij met de keuze voor Windows 11, maar ook hier is er een maar. Lenovo kan zich niet inhouden en stopt reclame en bloatware op deze mooie laptop. We willen McAfee niet en de snelkoppeling naar DropBox heeft evenmin een plaats op de taakbalk. Ook in het startmenu vinden we links naar apps die geen plaats hebben op een nieuwe laptop recht uit de fabriek.

Het bijna-verhaal trekt zich door in de aansluitingen. USB Type-C tekent present aan twee kanten en we krijgen ook nog een USB Type-A-poort, maar wat doet de overbodige ronde stroomaansluiting voor een antieke lader op deze USB-C-compatibele laptop? We ergeren ons tot slot nog aan de aan-uit-knop die onhandig aan de zijkant zit in de plaats van bovenaan bij het toetsenbord, zoals stilaan wel de norm is. Het meegeleverde pennetje is leuk.

lees ook

Lenovo Yoga Pro 9i review: een ‘pro’-label met betekenis

Binnenin hebben we niets te klagen over deze Lenovo Yoga 9i 2-in-1. Het toestel heeft een SSD van een terabyte aan boord, komt met een splinternieuwe Intel Core Ultra 7 155H en 16 GB aan RAM. Benchmarken deden we nog niet, maar met die hardware hebben we er vertrouwen in dat de Yoga op topniveau zal presteren.

Niet pro, wel goed

De Lenovo Yoga 9i 2-in-1 is onbetwistbaar een goede laptop, maar is het ook een zakelijk toestel? Op deze manier moeten we toch concluderen dat deze laptop thuishoort in de consumentenline-up van Lenovo. Je kan er zakelijk mee aan de slag, maar verschillende details houden ons tegen om dit toestel in een pure B2B-context aan te raden. Geef je daar weinig om? Dan haal je hier wel een net en kwalitatief toestel in huis dat aantoont dat Lenovo ook voor consumenten het bovenste uit de kast haalt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home