‘Huawei heeft AI-chip die zich kan meten met Nvidia A100’

Huawei zou er samen met een Chinees AI-bedrijf in geslaagd zijn een GPU te ontwikkelen die op hetzelfde niveau presteert als de Nvidia A100.

Chinees AI-bedrijf HKUST Xunfei beweert dat het samen met Huawei een AI-chip heeft ontwikkeld die zich kan meten met hardware van Nvidia. China is de facto afgesneden van krachtige accelerators van Nvidia als gevolg van Amerikaanse embargoregels. Handelsbeperkingen op materiaal om chips te fabriceren, moet er in theorie voor zorgen dat de Chinezen niet de tools hebben om de Westerse chipindustrie meteen bij te benen. Als de claim klopt, dan lijkt het er op dat Chinese bedrijven beter hun plan kunnen trekken dan gedacht.

Concreet zou de GPU gelijkaardige prestaties bieden als de Nvidia A100. De A100 is de voorganger van de Nvidia H100, en tot de introductie van die laatste de krachtigste AI-chip ter wereld. Ook nu de Nvidia H100 beschikbaar is, blijft de A100 een populaire en krachtige accelerator. De niet nader genoemde Chinese chip zou in staat zijn om vlot taalmodellen van het niveau van GPT-3 en GPT-4 te draaien.

Chinese ChatGPT

Het AI-bedrijf heeft de GPU’s meteen ook gebruikt, en dat om een eigen model te trainen. Eind oktober wil het een alternatief voor ChatGPT introduceren dat zowel Engels als Chinees verstaat. De verwachtingen worden meteen getemperd: hetzelfde niveau als ChatGPT moeten we bij lancering niet verwachten.

lees ook

Huawei bouwt misschien geheime chipfabrieken

De nodige details om de claim te verifiëren ontbreken. Het lijkt erop dat China en Huawei al bij al in staat zijn om hun plan te trekken, ondanks de sancties. Dat die een vertragend effect hebben, staat wel buiten kijf. Ondanks de kracht van de Nvidia A100, dateert die chip wel van 2020. In het beste geval zijn de Chinese bedrijven erin geslaagd om de prestaties van een krachtige maar toch ook al drie jaar oude accelerator te evenaren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home