Microsoft schakelt BitLocker standaard in bij volgende uitgave Windows 11

Voor de volgende grote versie van Windows 11 zal Microsoft versleuteling met BitLocker standaard maken. De encryptie omzeilen kan nog, maar is niet eenvoudig.

Microsoft gaat versleuteling met BitLocker als standaard instellen in de volgende versie van Windows 11. Wie Windows 11 24H2 installeert op een nieuwe computer, of een verse installatie van Windows op een ouder systeem uitvoert, krijgt de versleuteling er automatisch bij. Dat weet ExtremeTech.

BitLocker werd al prominenter met de lancering van Windows 11 23H2. Vanaf toen schakelde Microsoft de encryptie automatisch in op nieuwe systemen die de tool ondersteunden. Nieuw met Windows 11 24H2 is de inschakeling bij herinstallaties.

Geen slechte zaak

De finale versie van Windows 24H2 is nog niet beschikbaar, dus hoe Microsoft deze nieuwigheid zal implementeren, blijft nog een beetje afwachten. Op zich in encryptie van de interne opslag ook geen slechte zaak. De BitLocker-versleuteling zorgt ervoor dat niemand aan je data kan, zelfs wanneer je laptop of drive fysiek gestolen worden. Versleuteling is al geruime tijd standaard op Android en iOS.

Bovendien draait BitLocker erg efficiënt op de meeste systemen. Je zal doorgaans niet veel impact merken van de encryptie. Daar staat tegenover dat de tool wel degelijk zijn stempel drukt in bepaalde gevallen. Zo bleek vorig jaar nog dat BitLocker de prestaties van een SSD tot 45 procent kan vertragen.

Moeilijk uit te schakelen

Windows 11 24H2 krijgt naar de UEFI encription-vlag. Staat die ingeschakeld, dan zal Windows tijdens de installatie BitLocker activeren. Na installatie van Windows 11 zal het OS de vlag manueel inschakelen, zodat BitLocker bij herinstallaties verschijnt. De vlag uitschakelen werkt voor wie BitLocker echt niet wil. Je kan tijdens de installatie van Windows ook in de command prompt duiken en de PreventDeviceEncryption-key op ‘1’ zetten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home