Intel en Qualcomm mogen geen chips meer verkopen aan Huawei

De VS hebben de licenties van Intel en Qualcomm voor chipverkoop aan Huawei ingetrokken. Na uitstel amper twee maanden geleden verandert de Amerikaanse overheid nu opnieuw van koers.

Intel en Qualcomm verliezen hun exportlicentie voor de verkoop van semiconductors aan het Chinese Huawei. Dat weet Bloomberg. De VS hanteren een handelsembargo tegen Huawei, maar Intel en Qualcomm mochten nog wel processors verkopen.

Bochtenwerk

AMD kreeg dergelijke licenties niet, en klaagde eerder al de willekeur van de VS aan. Aanvankelijk leek de Amerikaanse overheid ontvankelijk voor die klacht, maar na gesprekken met China om de verzuurde relaties te verbeteren besloot de regering in maart om toch geen aanpassingen door te voeren.

Nu is het tijd voor een nieuwe bocht, en worden de licenties alsnog ingetrokken. Officieel is de drijfveer om China te beletten Amerikaanse technologie te gebruiken voor de ontwikkeling van AI.

In de praktijk belemmert de strategie de verkoop van Intel en Qualcomm aan China. Huawei van zijn kant verliest toegang tot processors voor zijn telefoons en laptops.

Telefoons en laptops

De telefoons van Huawei hebben bij ons al heel wat relevantie verloren, aangezien het bestaande embargo ze al afsloot van software van Google. Zonder Play Store en Google-gerelateerde apps, zijn de toestellen niet echt competitief in het Westen. Qualcomm is bovendien geen grote leverancier aan Huawei, dus de impact voor de smartphonebusiness van het Chinese bedrijf zal beperkt blijven.

lees ook

Huawei: ‘Zaken draaien opnieuw normaal’

Huawei brengt echter ook laptops op de markt en die draaien op Intel-chips. Met de nieuwe beslissing zal Huawei het moeilijk krijgen om die laptops op een competitieve manier te bouwen. Het bedrijf vertelde begin dit jaar nog dat de zaken opnieuw als normaal draaiden. Deze tegenslag zal vermoedelijk toch een nieuwe impact hebben.

Eigen chips

China probeert van zijn kant zoveel mogelijk op eigen benen te staan. De chips die in het land gefabriceerd worden, zijn jaar na jaar moderner. Zo bouwden de Chinezen in 2022 al een eigen 7 nm-chip. Het productieproces daarvan is nog wel afhankelijk van Westerse technologie, zoals de machines van het Nederlandse ASML.

Ook aan het gebruik daarvan willen de Amerikanen zo snel mogelijk paal en perk stellen. Hoe dan ook betekent het Amerikaanse embargobeleid een ongeziene boost voor de Chinese chipindustrie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home