Huawei breekt dit jaar volledig met Android

harmonyos huawei

Huawei kondigt de volgende generatie van het Harmony OS-besturingssysteem aan, de eerste versie die volledig onafhankelijk is van Google, Android en Linux.

Op YouTube is een korte teaser gedeeld van HarmonyOS Next, de volgende generatie van het Harmony-besturingssysteem dat Huawei in het vierde kwartaal wil lanceren voor het grote publiek. Harmony Next betekent een grote stap voor Huawei om op eigen benen te staan: het is de eerste versie die volledig onafhankelijk is van Android. Huawei breekt hiermee alle nog resterende banden met het mobiele OS van Google.

Harmony OS zag in 2019 het levenslicht, aanvankelijk bedoeld als software voor IoT-apparaten. Maar door de handelsrestricties die het bedrijf kreeg opgelegd en die de toegang tot Google-applicaties bemoeilijkte, werd het snel gepromoveerd tot ondersteunende software voor alle Huawei-devices. Met HarmonyOS wil Huawei zijn eigen ecosysteem ontwikkelen als tegenhanger voor Android, maar om de overstap niet te bruusk te maken speelde beide besturingssystemen netjes samen met elkaar.

Zonder Android en Linux

Dat verandert dus met HarmonyOS Next. Huawei zou de kernel volledig binnenshuis ontwikkeld hebben. Het zijn niet enkel de banden met Android en Google die doorgeknipt worden, het besturingssysteem van Huawei is ook volledig vrij van Linux. Een eerste ontwikkelaarsversie zal spoedig worden vrijgesteld om apps klaar te stomen voor de grote lancering in het vierde kwartaal.

De kans dat je ooit een HarmonyOS Next-apparaat in handen zal krijgen, is eerder klein. Huawei verkoopt op dit moment zijn smartphones, tablets en laptops uitsluitend in China en toont niet meteen de intenties terug te keren naar de Belgische markt. De beste kans die je hebt, is een smartwatch of sporthorloge van het merk te kopen, al zit je dan met een smartwatch en smartphone die niet altijd dezelfde taal spreken.

De aankondiging van HarmonyOS Next illustreert wel dat Huawei steeds beter op zijn eigen benen kan staan. Het bedrijf verraste vorig jaar al vriend en vijand met de aankondiging van de Mate 60 Pro, al bleek de chip in het toestel uiteindelijk toch geen ‘wonderchip’ te zijn. Na enkele moeilijke jaren draaien de zaken stilaan weer helemaal normaal voor Huawei.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home