Intel mag nog even CPU’s verkopen aan Huawei, AMD niet

De VS hebben de exportlicentie van Intel voor verkoop van chips aan Huawei niet opgeheven, ook al leek het eerst wel zo ver te komen na een legitiem klinkende klacht van AMD.

De VS hebben een eerder toegekende exportlicentie van Intel niet ingetrokken, ook al leek dat aanvankelijk wel het plan. Dat weet Reuters. Het bochtenwerk is een gevolg van eerst een klacht van AMD en vervolgens nieuwe toenaderingsgesprekken tussen de VS en China.

Ex-president Trump plaatste Huawei in 2019 op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven geen geavanceerde technologie meer mochten uitvoeren naar de Chinese techreus. Via een licentie waren er echter uitzonderingen mogelijk en Intel verzilverde in 2020 zo’n exportgoedkeuring.

Niet voor AMD

AMD, dat virtueel identieke CPU’s verkoopt, vroeg in 2021 ook zo’n licentie aan, maar kreeg nooit een antwoord. Het bedrijf diende daarop een klacht in. Het is onduidelijk waarom Intel wel x86-processors aan Huawei mag verkopen en AMD niet. Financieel zijn de gevolgen wel voelbaar: het aandeel van AMD in laptops van Huawei kelderde van 47,1 procent naar 9,3 procent en het bedrijf liep naar schatting een half miljard dollar mis ten voordele van Intel.

AMD klaagde de praktijk aan en werd bijgestaan door Amerikaanse hardliners die alle vorm van technologie-export naar China aan banden willen leggen. Vorig jaar lieten verantwoordelijke partijen binnen de Amerikaanse overheid weten dat ze de licentie onder de loep hadden genomen. Toen leek het erop alsof de exportlicentie vroegtijdig geschorst zou worden, maar daarna werd het stil. Nu blijkt het onderzoek geparkeerd.

Consequente inconsequentie

Het bochtige verhaal lijkt telkens het gevolg van ad-hoc redeneringen. Eerst werd Huawei op de zwarte lijst gezet als gevolg van een vendetta van ex-president Trump tegen het bedrijf in handel met China in het algemeen. Vervolgens kreeg Intel wel een licentie omwille van de enorme inkomsten die het Amerikaans bedrijf anders zou mislopen. Dan weer bleek de licentie niet consequent, dus zou ze worden ingetrokken. Tot slot voerden de VS opnieuw gesprekken met China om de verzuurde relaties te verbeteren, en werd het plan om de licentie in te trekken, tijdelijk ingetrokken.

Echt consequent is het hele verhaal niet. Het wordt nog straffer wanneer je weet dat niet alleen x86-chips aan dergelijk beleid onderhevig zijn. Voor ARM-processors hanteren de VS dezelfde non-strategie: Qualcomm mag wel chips verkopen, maar concurrent MediaTek niet. De inconsequentie is op z’n minst consequent over CPU-architectuur heen.

Tot slot merken we nog op dat het hele verhaal op een gekend einde afstevent. Aan het einde van dit jaar verloopt de licentie van Intel en de kans is heel klein dat ze nog vernieuwd zal worden.Huawei van zijn kant liet weten dat de zaken sinds dit jaar ondanks het Amerikaanse handelsembargo opnieuw normaal draaien. Huawei heeft in China na enkele jaren van groei 9,7 procent van de laptopmarkt in handen. Het einde van de licentie zal vermoedelijk een voelbare impact hebben op de activiteiten van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.