Europa dicht bij een akkoord over eigen satellietnetwerk

satelliet

Het Europese netwerk moet voor autonomie zorgen op vlak van internet en connectiviteit. Met het programma is een budget van ruim zes miljard euro gemoeid.

De Europese Commissie kwam in februari op de proppen met het idee om een eigen netwerk van internetsatellieten te bouwen en lanceren. Dat initiatief past in de strategie voor meer Europese autonomie van topman Thierry Breton. De rechtstreekse aanleiding voor het Europese netwerk is volgens persbureau Reuters de oorlog in Oekraïne. Ook de groeiende macht van Rusland en China in de ruimte baart Europa zorgen.

Controle houden

Het gaat voor de Europese Commissie, en met name commissaris Breton, in de eerste plaats over het behouden van de controle inzake internet, ook via satelliet. Door een eigen netwerk uit te bouwen kan Europa het overzicht en de controle bewaren over de uitrol van breedbandinternet. Niet alleen binnen de Europese grenzen, maar de Commissie wil Afrikaanse landen een alternatief bieden voor Chinese concurrenten.

Een netwerk van satellieten moet dienen als back-up voor de verbindingen op aarde in geval van pannes of rampen. Tegelijk moet het satellietnetwerk verbindingen mogelijk maken op plaatsen die niet gedekt zijn door traditionele serviceproviders. Volgens Reuters komen vertegenwoordigers van de EU-landen en de EU-beleidsmakers samen op 17 november om de laatste hand te leggen aan de overeenkomst. Wellicht volgt nadien nog een overleg over de financiering van het project.

lees ook

Google mikt op connectiviteit via satelliet in Android 14

6 miljard euro

De Europese Commissie wil 2,4 miljard euro voor het project overhevelen van andere programma’s. Daarnaast zou de private sector de overblijvende 3,6 miljard euro moeten ophoesten. Als alles volgens plan verloopt dan kan Europa tussen 2025 en 2027 tot 170 low orbit satellieten de ruimte in sturen. Daarmee zal Europa een rechtstreekse concurrent zijn voor onder andere SpaceX, AMZN.O (Amazon), OneWeb en Kuiper Systems.

Europa kan rekenen op enkele grote private partners. Zo zal het Franse Eutelsat Communications, dat onlangs samensmolt met OneWeb, deel uitmaken van de groep. Ook Arianespace en Thales Alenia Space worden genoemd bij de mogelijke Europese partners.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home