Huawei bijt van zich af tegenover Europa

huawei

Technologiereus Huawei heeft een klacht ingediend bij de Europese Ombudsman in verband met uitspraken die nadelig zijn voor het Chinese bedrijf. Huawei claimt dat de EU nog niet heeft gereageerd op rechtstreekse communicatie hierover.

Het economische gekibbel tussen China en het Westen beperkt zich niet tot een handelsoorlog met de Verenigde Staten, ook bij het Chinese Huawei en de Europese Unie zit er wel vaker een haar in de boter. Nadat rechtstreekse klachten daarover aan het adres van de Unie onbeantwoord bleven, richt Huawei zich nu tot de Europese Ombudsman.

Reputatieschade

Het komt er eigenlijk eenvoudigweg op neer dat Huawei het beu is dat lidstaten en prominente figuren binnen de EU het bedrijf steeds als onbetrouwbaar afschilderen. Een speech over 5G-security van Thierry Breton in juni leek de druppel te zijn geweest die de Chinese emmer deed overlopen. De Franse Eurocommissaris voor Interne Markt noemde Huawei daarin een ‘hoog risico’.

Breton vindt dat EU-leden de toegang tot Europese netwerken moet beperken voor providers als Huawei. Hierop zou de Chinese tech-reus een klacht hebben ingediend bij de EU, maar die bleef tot op heden onbeantwoord. Vandaar nu het contact met de Europese Ombudsman. Dit is bevestigd aan The Register door een woordvoerder van Huawei.

De klacht is ook bevestigd door de Ombudsman, hoewel die het houdt bij ‘een telecombedrijf’. Namen van klagers worden door de instantie namelijk niet vrijgegeven.

lees ook

Huawei wil Chinese chips blijven gebruiken, ook al zijn ze inferieur

Schadelijke reputatie

Huawei heeft altijd ontkend dat het een gevaar vormt voor Europa of eender welke andere regio. Dit is echter een welles-nietes-spelletje, want Chinese bedrijven die rechtstreekse banden hebben met hun overheid zijn eerder regel dan uitzondering. Kijk bijvoorbeeld naar het wantrouwen tegenover TikTok.

Zoals vermeld is het niet de eerste keer dat Huawei en Europa botsen. Vorig jaar verving de Belgische inlichtingendienst bijvoorbeeld zijn wifi-hotspots van Huawei. Wel nog in Europa, niet meer in de EU, geldt er in het Verenigd Koninkrijk al even een ban op Huawei voor zijn nationale 5G-netwerken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home