Kevlinx bouwt colocatie-datacenter in Brussel

Kevlinx start met de bouw van een colocatie-datacenter in Neder-Over-Heembeek. Het project komt op een stuk grond van 2,5 ha op de Galilei-site van citydev.brussels.

Na een eerste contact met  citydev.brussels in 2017 kreeg datacenterspecialist Kevlinx een geschikt stuk grond van 2,5 ha om een colocatie-datacenter op te bouwen. Het gaat om het laatste beschikbare perceel op de Galilei-site in Neder-Over-Heembeek.

De Brusselse markt biedt namelijk veel voordelen volgens Kevlinx. “Het gewest heeft een fijnmazig glasvezelnetwerk. Je vindt er heel wat internationale telecombedrijven, grote multinationals, de NAVO en de Europese instellingen. De ideale plek dus voor een datacenter.”

De datacentermarkt in het Brussels Gewest en de Vlaamse Rand is nog lang niet verzadigd volgens de fabrikant. Vandaag zijn de Belgische datacenters goed voor zo’n 30 megawatt (de bestaande telecomoperatoren, zoals het Proximus-datacenter in Evere, niet meegerekend). In vergelijking met de capaciteit in andere Europese steden, zoals Londen (1.038 MW), Frankfurt (839 MW), Amsterdam (569 MW) en Parijs (475 MW), is er dus nog een sterk groeipotentieel.

100% hernieuwbare energie tegen 2030

De verschillende vergunningen voor de bouw van het datacenter zijn intussen uitgereikt. Ook de voorbereidende bouwwerken zijn van start gegaan. De bouw van het nieuwe datacenter verloopt in fases. In eerste instantie wordt er 32 MW aan IT-capaciteit gebouwd. Die zal operationeel zijn in oktober 2025 en kan op termijn nog worden verhoogd.

De nieuwe infrastructuur biedt ruimte voor 1-25 kW per rack, optioneel uitbreidbaar naar 100 kW per rack met waterkoeling. Er zijn vier fiberingangen. Het datacenter is gekoppeld op de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) node. De site biedt verder nog aparte en gedeelde kantoorruimtes, vergaderruimtes en beveiligde logistieke zones.

Het doel is om tegen 2030 100% hernieuwbare energie te gebruiken. Het datacenter heeft een PUE van 1.2. Het datacenterproject zorgt op termijn voor zo’n 150 nieuwe jobs. Met de geplande uitbreidingen kan dat aantal stijgen.

In het colocatie-datacenter kunnen derden hun servers en andere IT-uitrusting onderbrengen. De servers worden verbonden met diverse telecomproviders. De verschillende klanten van het datacenter worden ook met elkaar verbonden, inclusief verschillende cloudleveranciers.

Brussel (BRU01) is nog maar de eerste stap. In de toekomst wil Kevlinx meerdere datacenters in Europa bouwen. Concrete plannen en tijdlijnen deelt het bedrijf nog niet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home