Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad van Europa zijn het eens geworden over een vernieuwing van de EU-consumentenregels. De nadruk ligt op duurzaamheid en greenwashing bij elektronica.
Er is een voorlopig akkoord over nieuwe consumentenregels binnen de EU, rond duurzaamheid en greenwashing bij elektronica. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad van Europa zijn dat overeengekomen. Eurocommissaris voor Justitie (en ook consumentenrechten) Didier Reynders bevestigde dit op zijn X-account.
Algemene inhoud
Het akkoord bevat enkele belangrijke ecologisch verantwoorde speerpunten. Naast de strijd tegen greenwashing wil de EU ook veel meer duidelijkheid voor zijn burgers, wanneer die elektronische toestellen kopen.
Europa wil bovendien bepaalde praktijken aan banden leggen die producenten hanteren en die nadelig zijn voor Europese consumenten. De nieuwe voorstellen bouwen verder op het initiële pakket dat in maart is voorgesteld.
De nieuwe voorstellen
Om te beginnen wil de EU dat consumenten beter geïnformeerd worden over de levensduur van elektronische producten. In die optiek wil Europa ook dat bedrijven eerlijk communiceren op technologie die bewust is geïnstalleerd om een product minder lang te laten meegaan of onpraktischer te maken. Een voorbeeld hiervan is software die bepaalde functies vertraagt of blokkeert.
Bedrijven moeten ook stoppen met consumenten te overtuigen om bepaalde zaken eerder dan nodig te vervangen, zoals inktcartridges. Een toestel onterecht adverteren als repareerbaar is vanaf nu ook uit den boze. De Nokia G42 hoeft zich daar waarschijnlijk geen zorgen over te maken.
De EU wil ook een duidelijkere communicatie over garanties. Teveel mensen beseffen nog steeds niet dat dat in de Unie standaard twee jaar is. Het plan is ook om een label te voorzien voor producenten die garantie vrijwillig verlengen, om aan te geven dat het om een duurzaam product gaat.
lees ook
EU keurt acht miljard euro aan subsidies voor Europese microchips goed
In de strijd tegen greenwashing komt er een ban voor generische ecologische claims. Dat geldt ook voor misleidende marketing wat betreft milieu en ecologie. Als een bedrijf een label met een groene claim wil aanbrengen, dan mag dat alleen nog maar als die gebaseerd zijn op certificaten die zijn goedgekeurd door officiële instanties.
Met deze regels geeft de EU volgens Reynders de nodige tools aan zijn burgers om duurzamere keuzes te kunnen maken. Op deze manier betrekt de Unie volgens hem zijn burgers in de groene evolutie van Europa. De commissie voor consumentenzaken is er alvast blij mee.