Europese Commissie pompt 7 miljoen euro in beveiliging kmo’s

europese commissie

CYSSME kan rekenen op een steunpakket van 7 miljoen euro vanuit de Europese Commissie. Het initiatief zet zich in om de cyberveiligheid van kmo’s te verhogen.

CYSSME zal worden opgenomen in het Digital Europe-programma van de Europese Commissie. Hierdoor maakt het aanspraak op een subsidie ter waarde van 7 miljoen euro. CYSSME is een samenwerkingsverband tussen Europese kmo’s om de cyberweerbaarheid van kleinere bedrijven op te trekken: de afkorting staat voor ‘Cybersecurity voor kmo’s’. De organisatie krijgt samen met de subsidie ook een officieel mandaat van de Europese Commissie

Kmo’s zijn een kwetsbare groep omdat ze vaak niet de middelen hebben om gespecialiseerd personeel in dienst te nemen en/of te investeren in voldoende beveiligingsoplossingen. Cybercriminelen weten dat maar al te goed, waardoor kmo’s steeds vaker ten prooi vallen. Dankzij de Europese steun kunnen Europese kmo’s aankloppen bij CYSSME voor extra middelen. CYSSME hoopt in de termijn van drie jaar 300 kmo’s te helpen en zet een budget van 20.000 euro per bedrijf uit.

Bedrijven kunnen een aanvraag indienen, al legt CYSSME wel enkele criteria op. Zo mogen bedrijven niet meer dan 250 werknemers in dienst hebben of een omzet van meer dan 50 miljoen euro draaien. In het kader van de naderende NIS2-wetgeving zal CYSSME mogelijk wel enkele uitzonderingen op die regels toelaten om bedrijven te helpen zich conform de voorschriften van de wet te krijgen.

lees ook

NIS2: goed idee, maar met welke mensen?

Belgisch kantje

CYSSME is een Europees initiatief, maar dat wel vanuit ons land ontstaan is. Een van de drijvende krachten is Ulrich Seldeslachts, directeur van beveiligingsbedrijf Lsec. “Er is veel inheemse technologie beschikbaar in Europa, maar we moeten er nog steeds voor zorgen dat deze technologieën worden overgenomen. Een one-size-fits-all benadering van cyberweerbaarheid werkt niet voor kmo’s. We hebben een meer gerichte aanpak nodig met een gepersonaliseerde strategie voor elk bedrijf”, zegt Seldeslachts in de persaankondiging.

Seldeslachhts en Lsec doen het uiteraard niet alleen. Andere Belgische bedrijven die actief betrokken zijn, zijn Unizo, BA, Ceeyu, Cross-border Commerce, NoCode X, Toreon en AXS Guard. Enkele maanden geleden spraken we met Alex Ongena van AXS Guard over de cyberdreigingen voor kmo’s.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home