Apple dreigt alsnog belastingboete van 13 miljard euro te moeten betalen

apple

De Europese Commissie probeert al jaren achterstallige belastingen van Apple te innen. Apple leek de dans te omspringen, maar er komt mogelijk weer een nieuwe wending in de zaak.

De bokskamp tussen Apple en de Europese Commissie maakt zich op voor een volgende ronde. Apple leek in 2020 een technische knock-out te hebben uitgedeeld, maar het Europese Hof van Justitie oordeelt nu dat die slag onder de gordel was. Voor de iPhonebouwer staat er veel geld op het spel: de Europese Commissie eist dertien miljard dollar aan achterstallige belastingen van Apple.

Lesje geschiedenis

Om de hele historie te begrijpen, moeten we eigenlijk al teruggaan tot de jaren tachtig. In 1980 was Apple één van de eerste Amerikaanse techbedrijven die een overzeese vestiging opent in Europa. De computermaker koos daarvoor het beloofde land van melk en Guinness uit. Ierland paaide Apple met enkele gunstige belastingwetten, die nog vele grote techbedrijven later naar Dublin zullen lokken.

Apple kreeg onder meer de toestemming om zijn Europese tak in twee divisies op te splitsen, een sales-unit en een operations-unit. Dankzij deze constructie kon Apple inkomsten uit intellectuele eigendomslicenties afhouden van de belastingen. Apple moest zo jaar na jaar minder van zijn winsten afstaan. De Europese Commissie stond dit aanvankelijk toe, maar keerde in 2018 zijn kar en eist een som van dertien miljard dollar van de iPhonebouwer.

De zaak kwam voor het Europese Hof dat in 2020 pleitte in het voordeel van Apple. De rechtbank zag niets onwettig in de regeling die Apple met de Ierse fiscus afgesloten had. Toen werd al duidelijk dat de Commissie het daar niet bij zou laten. Giovanni Pitruzzella, advocaat-generaal van het Hof, zet de deur weer open voor een nieuwe rechtszaak. In een persstatement zegt Pitruzzella dat er bij de vorige uitspraak juridische fouten zijn gemaakt en een nieuwe uitspraak aan de orde is.

Grote som

Mogelijk zal Apple dus alsnog de geëiste som moeten ophoesten. Dertien miljard euro is zelfs voor Apple veel geld: het zou meer dan de helft van één kwartaalnettowinst ongedaan maken. Wees er maar zeker van dat de iPhonebouwer zich niet zonder juridische slag of stoot gewonnen zal geven. In eigen land kreeg Apple van het Amerikaanse Hof een boete van 25 miljoen dollar opgelegd wegens discriminatie in het wervingsproces.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home