EU straft Intel met boete van 376 miljoen euro wegens benadelen van AMD (in 2009)

De antitrustzaak tegen Intel loopt al meer dan een decennium. Na een eerdere vernietiging van een miljardenboete komt Europa met een nieuwe, ‘specifiekere’ boete van 376 miljoen euro.

Sinds 2009 hangt er een miljardenboete boven het hoofd van Intel nadat wanpraktijken aan het licht kwamen dat Intel winkels en pc-fabrikanten geld toestak om pc’s met AMD-hardware te weren. De antitrustzaak werd door Europese Commissie als zeer ernstig bestempeld en resulteerde in een monsterboete van 1,06 miljard euro.

Begin 2022 vernietigde het Gerecht, de rechtbank van eerste aanleg van het Hof van Justitie van de Europese Unie, de boete omdat het onvolledig was. Het kon namelijk onmogelijk objectief vaststellen dat de incentives van Intel AMD effectief uit de markt geduwd hebben. Omdat de impact niet meer kan worden vastgesteld, kan het Gerecht ook de omvang van de boete niet bepalen. Die werd daarom geschrapt. Europa ging daartegen in beroep.

De nieuwe boete van 376 miljoen euro is de volgende stap in het proces.

Saturn en MediaMarkt

De Europese Commissie hoopt met de nieuwe boete een antwoord te bieden tegen de vernietiging van de eerdere miljardenboete. Het mikt namelijk op de specifieke situatie dat Intel het moederbedrijf van Saturn en MediaMarkt betaalde om alleen computers met een Intel-chip te verkopen, niet die van AMD. Dat is tegen de EU-wetgeving, wat de boete van 376 miljoen euro moet rechtvaardigen.

Dat het nu niet om een hogere boete gaat, komt omdat de Europese Commissie specifiek deze case bovenhaalt. Het kan hierop een specifiek bedrag plakken dat AMD heeft misgelopen. Het andere deel van de miljardenboete, het blokkeren van AMD-chips bij pc-fabrikanten Dell, HP, Lenovo en NEC is moeilijker te kwantificeren, wat een specifieke boete lastig maakt.

De boete van 376 miljoen euro is er nu, maar de Europese Commissie blijft wel in beroep gaan tegen de eerdere vernietiging door het Gerecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home