OneWeb en Eutelsat smelten samen tot concurrent voor Starlink van SpaceX

Het Franse Eutelsat gaat fuseren met het Brise OneWeb. Samen willen ze het Starlink-aanbod van SpaceX het vuur aan de schenen leggen.

Eutelsat en OneWeb smelten samen. De fusie is zo’n 3,4 miljard dollar waard. De twee bedrijven denken collectief sterker te staan als concurrent van SpaceX, dat met zijn Starlink-aanbod de markt van satellietinternet door elkaar schudt.

Eutelsat & OneWeb

Eutelsat is een Franse provider van televisie en internet via 36 satellieten in een geostationaire baan. In die baan zijn de satellieten statisch ten opzichte van de aarde, wat het handig maakt om ermee te verbinden. Daar staat tegenover dat de baan zich op 36.000 km van de aarde bevindt. Dat is ver en brengt latency met zich mee.

Het Britse OneWeb wil concurreren met Starlink via een netwerk van in eerste instantie zeker 600 kleinere satellieten in een veel lagere baan om de aarde. De kunstmanen draaien in een polaire baan (haaks op de evenaar) op 1.200 km hoogte. Het netwerk is nog in aanbouw.

Sneller maar complexer

OneWeb volgt de strategie van Starlink. Voor dat netwerk plaatst SpaceX een netwerk van duizenden satellieten in een baan van 550 km hoogte om de aarde. De veel kleinere afstand maakt veel sneller internet met een lagere latency mogelijk, zadelt OneWeb en SpaceX andere technische hordes op. De kunstmanen zijn immers niet meer statisch ten opzichte van een punt op de aarde, zodat de ontvanger telkens dynamisch met andere satellieten moet verbinden zonder dat de connectiviteit om de haverklap onderbroken wordt.

SpaceX kan Starlink op zijn eigen herbruikbare raketten lanceren en heeft al meer dan 2.700 internetsatellieten op hun plaats. Het aanbod is al beschikbaar op verschillende plaatsen in de wereld. Dat is nefast voor een partij als Eutelsat, dat zijn internet aan relevantie ziet verliezen. Eutelast biedt ruimte-DSL, Starlink gaat voor ruimte-glasvezel.

Fusie voor unieke troeven

De fusie met OneWeb brengt het jonge Britse bedrijf samen met een historische partij met veel expertise, terwijl Eutelsat de juiste technologie binnenhaalt om concurrentieel te blijven. De combinatie brengt zelfs een voordeel mee, aangezien het gezamenlijke aanbod de snelheid van de kunstmanen in een lage baan om de aarde kan combineren met de stabiliteit van de geostationaire satellieten.

De fusie geeft aandeelhouders van OneWeb de helft van de aandelen van Eutelsat. Eutelsat zelf zal een notering op de London Stock Exchange aanvragen bovenop de reeds bestaande notering op de beurs van Parijs. De deal zou volgens de twee partijen meer dan 1,5 miljard aan waarde toevoegen komende van inkomsten en synergieën.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home