Intel stuurt kleine NUC-computers naar het schavot

Voor het einde van het jaar wil Intel zijn laatste NUC verkocht hebben. De kleine computertjes werden een decennium lang in diverse situaties ingezet, maar het bedrijf vindt nu dat de ontwikkeling ervan niet tot de kerntaken behoort.

CEO Pat Gelsinger wil dat Intel zich vol op zijn kerntaken focust. De pun is daarbij niet opzettelijk, maar vat de strategie wel goed samen: om competitief te blijven wil Gelsinger dat Intel vooral heel goede CPU’s bouwt. Alle activiteiten daaromheen zijn overtollig vet. Gelsinger wil jaarlijks zo’n tien miljard aan kosten sparen, en hanteert daarvoor de hakbijl.

Geen Next meer

Nu is het de beurt aan Intel NUC. NUC staat voor Next Unit of Computing. Een NUC is in essentie een mini-pc. Intel lanceerde de doosjes in 2013 en rustte ze toen uit met laptopchips. Dat was nodig gezien de thermische beperkingen van de behuizing, die ongeveer 10 cm op 10 cm groot was. Het komende decennium evolueerde NUC’s tot vaak erg krachtige kleine computers met daarin volwaardige desktopchips.

lees ook

De eerste Europese computer? Bleu Jour bundelt eigen moederbord met Intel NUC-kaartje

Wie een NUC kocht, kocht geen volledige computer. RAM en een HDD of later SSD moest je zelf nog voorzien. De compacte computers werden gebruikt als kleine desktops, maar ook als edge-servers. Vandaag is de NUC echter een beetje voorbijgestreefd. Kleine desktops zijn grotendeels verdrongen door laptops, en serverfabrikanten lanceerden kleine edge-servers specifiek voor dat nut.

Wat met de partners?

Weg met NUC dus. De vraag is maar wat dat betekent voor de verschillende NUC-partners waarmee Intel in zee ging. Zo schreven we vorig jaar nog over het Franse Blue Jour, dat kleine computers bouwt op basis van NUC-componenten. Het is onduidelijk wat de impact voor de sluiting van de afdeling binnen Intel betekent voor dergelijke partners. De kans bestaat dat zij op eigen initiatief NUC’s kunnen blijven bouwen, al is maar de vraag hoe betaalbaar die ontwikkeling op lange termijn blijft.

Voor Intel blijven de kostenbesparingen zo duren. Zo moest de grafische divisie er al aan geloven, RealSense werd afgevoerd, Optane vloog naar het kerkhof en de SSD-business kwam in de etalage terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home