Arm gaat eigen AI-processors bouwen

arm

Arm wil een eigen AI-processor ontwikkelen. Die moet volgend jaar klaar zijn en tegen het einde van 2025 in grote volumes van de band rollen.

Arm gaat AI-processors ontwikkelen onder impuls van moederbedrijf Softbank. Die Japanse investeringsmaatschappij heeft 90 procent van Arm in handen en wil stevig inzetten op AI. De ontwikkeling van de nieuwe processors moet volgend jaar al rond zijn. Tegen 2025 zullen de chips van de band rollen. Dat weet Nikkei.

Of Arm inzet op chips voor inferentie, dan wel training, is onduidelijk. SoftBank wil in ieder geval datacenters bouwen in de VS, Europa, Azië en het Midden-Oosten, uitgerust met de chips van Arm. Dat staat op de planning voor het begin van 2026.

Ervaring

Arm bouwt nog geen specifiek op AI gerichte chips, maar heeft wel heel wat relevante ervaring. Zo zijn de Neoverse-designs van het bedrijf een populaire basis voor datacenterchips zoals Graviton van AWS en Axion van Google. Met Neoverse ontpopt de ARM-architectuur zich als een krachtig en zuinig alternatief voor x86. Een dergelijke efficiëntie zal erg van pas komen bij traditioneel heel energiegulzige AI-chips.

Verder werkt Arm samen met Nvidia voor de Grace-Hopper-superchip. Op die manier hebben de designs van de Arm zich al bewezen in een AI-context, al gaat het hier opnieuw om de CPU-component. Met accelerators heeft Arm minder ervaring, al zijn de Adreno-GPU’s op mobiele Qualcomm-chips wel jaar na jaar de beste in hun soort.

Ruimte voor betere alternatieven

De ambitie van Softbank en Arm is niet verwonderlijk in een wereld waar de vraag naar AI-hardware groter is dan het aanbod. Als Arm de efficiëntie van de ARM-architectuur kan doorzetten naar een nieuwe AI-chip, zal het bedrijf bovendien een aantrekkelijk alternatief in handen hebben voor Nvidia-chips van vandaag.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home