Duitsland verbiedt verkoop Motorola- en Lenovo-toestellen omwille van patentkwestie

motorola moto g24

Lenovo en Motorola mogen geen toestellen met draadloze connectiviteit meer verkopen, nadat het Amerikaanse InterDigital een patentzaak gewonnen heeft.

Lenovo en Motorola mogen geen toestellen met draadloze connectiviteit meer verkopen in Duitsland. Dat verbod komt er na een rechtszaak als gevolg van een patentdispuut tussen Motorola en moederbedrijf Lenovo enerzijds, en het Amerikaanse InterDigital anderzijds.

InterDigital heeft patenten inzake WWAN-modules die draadloze connectiviteit verzorgen in smartphones en sommige laptops. Het bedrijf vindt dat Lenovo van de patenten gebruik maakt en eist een vergoeding die het fair vindt. Lenovo is niet akkoord en vindt de gevraagde som overdreven, maar de Duitse rechter heeft de kant van InterDigital gekozen.

De resultaten zullen zich meteen laten voelen. Lenovo en Motorola zullen geen hardware meer aan deman brengen in Duitsland met daarin GSM, UMTS, LTE en 5G. Heeft het een SIM of eSIM, dan valt het onder de uitspraak van de rechtbank. Onder andere de nieuwe Motorola Edge 50-smartphones mogen zo niet meer verkocht worden. Winkels kunnen hun bestaande voorraden nog wel in de rekken zetten.

Oppo achterna

Het dispuut doet denken aan een gelijkaardige strijd tussen Oppo en Nokia. Door die patent-discussie verdween Oppo in 2022 uit de Duitse winkels. De uitspraak in de zaak creëerde onzekerheid en zette een rem om de investeringen van Oppo in Europa. Pas recent is de zaak helemaal uitgeklaard, en kon Oppo zich opnieuw gerust op Europa richten.

Dergelijke zaken kennen doorgaans een uitkomst na verloop van tijd, waarbij de strijdbijl wordt begraven. Lenovo gaat in beroep, en gesprekken met InterDigital zullen ongetwijfeld opnieuw plaatsvinden. Vroeg of laat komt er wel een nieuwe uitspraak of overeenkomst, maar in afwachting moeten Lenovo en dochterbedrijf Motorola incasseren. Duitsland is een grote Europese markt, en een ban van toestellen met mobiele connectiviteit zou zeker de verkoop van Motorola stevig fnuiken.

Het is niet omdat de rechtbank in Munchen zich tegen Lenovo heeft uitgesproken, dat het verbod plots Europees geldt. InterDigital zou natuurlijk wel de strijd met Lenovo kunnen aangaan in andere landen.

Statement

Lenovo deelde volgend statement over de zaak met ITdaily: “Als wereldwijde technologieleider respecteert Lenovo de inspanningen en investeringen die innovatie stimuleren, en we zijn zowel een licentiegever als een bereidwillige licentienemer van intellectueel eigendom. Wat betreft de zaak InterDigital (IDC) respecteren we de beslissing van de rechtbank in München, maar we zijn het er niet mee eens gezien onze overtuiging dat IDC zijn eigen wettelijke verplichtingen heeft geschonden om zijn technologie onder eerlijke, redelijke en niet-discriminerende (FRAND) voorwaarden in licentie te geven aan Lenovo of onze externe leveranciers.”

“Toegang tot gestandaardiseerde technologie onder FRAND-voorwaarden is cruciaal voor de toekomst van de wereldwijde tech-industrie; we zullen blijven vechten voor transparantie in licentieonderhandelingen en tegen bedrijven die buitensporige tarieven vragen voor hun patentportfolio’s. Innovatie moet zowel toegankelijk als betaalbaar zijn, en IDC’s onredelijke wereldwijde gedrag en vergoedingen voor patentlicenties benadelen Duitse klanten, vooral consumenten, doordat ze de toegang tot de nieuwste technologieën beperken en de prijzen voor tech-producten opdrijven. We kijken uit naar de volgende fase van de procedure en ons beroep.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home