Europese Commissie stelt onderzoek in naar overname Arm door Nvidia

nvidia arm

De Europese Commissie zal onderzoeken of de overname van Arm door Nvidia voor 54 miljard dollar zorgt voor minder competitie op de wereldwijde chipdesignermarkt. Vermoedelijk start de procedure in de week van 6 september 2021.

Het Amerikaanse Nvidia zal samenwerken met de Europese Commissie om eventuele bezorgdheden te duiden rond de overname van Arm uit handen van Softbank. De politiek onafhankelijke tak van de EU wil onderzoeken of de overname, die intussen 54 miljard omvat, zorgt voor een verminderde competitie tussen ’s werelds bekendste chipmakers. Nvidia zal de overnameplannen vermoedelijk in de week van 6 september 2021 voorleggen aan de Europese Commissie, waarna het onderzoek kan starten.

Volgens een woordvoerder van Nvidia zal de overname voordelig zijn voor de klanten van Arm, de concurrentie maar ook de gehele industrie. Het bedrijf kijkt er naar eigen zeggen naar uit om samen te werken met de Europese Commissie in het reguleringsproces. Toch geeft ook CFO, Colette Kress, aan dat enkele klanten bezorgdheden hebben geuit over de transactie.

Britse bezorgdheden

Eerder al schreven we over het uitlopen van de gesprekken met regulatoren waardoor de deal zijn geplande deadline niet zal halen. De deal oogst heel wat kritiek en ook de de Britse Competition and Markets Authority maakt zich zorgen. Volgens critici zal de deal schade toebrengen aan de competitie met CPU, GPU en system-on-chip designs. In januari 2022 zal het overheidsrapport hierover gepubliceerd worden.

China

Daarnaast stelt China zich hoogstwaarschijnlijk serieuze vragen bij de overname. Arm is namelijk één van de weinige chipdesigners wiens samenwerking met het land niet aan banden wordt gelegd door Amerikaanse sancties. Dat betekent dat China overgeleverd is aan de gratie van de Amerikaanse overheid voor toegang tot de technologie van Arm wanneer deze wordt overgenomen door Nvidia. Dat brengt risico’s voor de wereldwijde supply chain met zich mee.

Via de sancties op Huawei is erg duidelijk hoe groot de impact van Amerikaanse inmenging kan zijn. Hoewel Huawei aan een comeback werkt, staat deze nog in kinderschoenen. Toch heeft de VS licenties voor het bedrijf goedgekeurd zodat ze chips kunnen aankopen voor hun groeiende onderneming in auto-onderdelen.

lees ook

Arm en Nvidia: de chipwereld zal nooit meer dezelfde zijn

Arm neemt voorlopig geen nieuwe werknemers meer aan tot de deal met Nvidia rond is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home