Overname Arm door Nvidia zal deadline waarschijnlijk missen

Nvidia verwacht niet meer dat het zal lukken om de overname van Arm rond te krijgen in de daartoe voorziene 18 maanden. Diepgaand onderzoek van regulatoren wereldwijd vertraagt het proces.

Toen Nvidia midden september 2020 de overname van Arm voor 40 miljard dollar aankondigde, verwachtte het bedrijf de deal rond te krijgen binnen de 18 maanden. In maart 2022 moest de acquisitie uit handen van Softbank in principe beklonken zijn. Nvidia geeft nu toe dat die deadline onhaalbaar is geworden. In een interview met de Financial Times wijst CEO Jensen Huang naar uitlopende gesprekken met mededingingsautoriteiten wereldwijd.

“Onze gesprekken met regulators duren langer dan aanvankelijk gedacht, dus schuift de planning op”, aldus Huang. “De oorzaak ligt niet bij één specifieke regulator, maar we hebben vertrouwen in de deal. Regulatoren zullen de voordelen van de acquisitie wel inzien.”

Kritiek langs alle hoeken

De overname ligt gevoelig om verschillende redenen. Om te beginnen zijn bestaande klanten van Arm niet echt happig op het gegeven. Onder Softbank is Arm immers een onafhankelijke instantie waar partijen designs en licenties voor chips kopen. Iedere klant van Arm staat op gelijke voet en Arm maakt zelf geen chips voor verkoop en is dus geen concurrent. Als onderdeel van Nvidia valt de onafhankelijkheid van Arm weg. Nvidia is zelf immers wel concurrent van bestaande Arm-klanten.

Eigendom van de ARM-architectuur komt na de overname bovendien in de VS te liggen. Zoals we zagen tijdens het presidentschap van Trump is het voor de Amerikanen eenvoudig om de export van Amerikaanse producten en designs aan banden te leggen, zelfs zonder goede redenen.

Tot slot raakt de kwestie een zenuw in het VK. Daar ontpopt de overname zich tot een symbooldossier. Arm is immers in het VK geboren. Dat het bedrijf nu in Amerikaanse handen zou komen, symboliseert volgens sommigen de afbouwende invloed van lokale bedrijven op het wereldtoneel. De deal wordt ook omwille van de impact op nationale veiligheid onder de loep genomen.

Grote impact

Op Nvidia zelf na zijn er weinig vocale voorstanders van de deal. Het is dan ook onduidelijk in welke mate het vertrouwen van Huang op z’n plaats is. Gaat de acquisitie door, dan zal de impact op de chipwereld in ieder geval gigantisch zijn. Indien niet, zou Softbank een beursintroductie van Arm overwegen. In tussentijd is de waarde van het bod van Nvidia door stijgende aandelenkoersen gestegen van 40 miljard dollar tot meer dan 54 miljard dollar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home