Nvidia misbruikt Arm nu al met Grace-CPU volgens Arm-pionier

arm nvidia

Eén van de vaders van de Arm-architectuur ziet Nvidia nu al misbruik maken van zijn concurrentiepositie met de overname van Arm. Volgens hem biedt de Grace-CPU een blik op een toekomst waarbij Arm in de praktijk niet meer écht open is.

Hermann Hauser staat mee aan de wieg van de Arm-architectuur. In 1990 stond hij onder andere in voor de oprichting van ARM als spin-off van Acorn, dat de Arm-architectuur tot vandaag onder een open licentiemodel verdeelt. Hauser is niet te spreken over de voorgestelde overname van ARM door technologiereus Nvidia. Die laatste claimt dat ARM ook onder Nvidia-bewind open Arm-designs onder licentie zal uitbrengen, maar de pas aangekondigde Grace-CPU illustreert volgens Hauser hoe dat van geen tel is.

Grace

Grace is een op Arm gebaseerde CPU, aangekondigd door Nvidia tijdens GTC 2021. De processor moet met x86-chips en andere Arm-processors concurreren in HPC-machines met een focus op AI-workloads. Grace zal zo niet alleen concurreren met hardware van Intel en AMD, maar ook met de Arm-gebaseerde HPC-chips van Fujitsu en de zelfgebouwde Graviton-processors van AWS.

Grace heeft een belangrijke troef: de chip kan supersnel communiceren met GPU’s en accelerators via NVLink-interconnects. NVLink voorziet transfersnelheden tot 900 GBps en heeft zo een streepje voor op concurrerende technologie. Zoals de naam suggereert, is de interconnect echter exclusief van Nvidia.

lees ook

Waarom Nvidia plots zelf een processor bouwt

In de praktijk duwt Nvidia klanten zo naar zijn eigen ecosysteem met de Arm-gebaseerde Grace-CPU. “De aanpak kan klanten vastzetten bij Nvidia-producten”, zegt Hauser in een interview. “Het toont duidelijk aan dat het bedrijf oneerlijk zal concurreren met andere Arm-gebaseerde serverbedrijven.”

Overname

De overname van Arm door Nvidia doet heel wat stof opwaaien en wordt momenteel druk geanalyseerd door mededingingsautoriteiten wereldwijd. Verschillende bedrijven zoals Qualcomm, Microsoft en Google hebben hun onvrede al geuit. De overname kan pas doorgaan als Nvidia groen licht krijgt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home