Nvidia koopt Arm van Softbank voor 40 miljard dollar

Arm

Nvidia koopt de chipdivisie van Softbank voor 40 miljard dollar. SoftBank boekt hiermee winst nadat het in 2016 Arm kocht voor 31,4 miljard dollar. Het valt nu af te wachten hoe de relaties zullen evolueren tussen Apple, Samsung, Intel en andere chipfabrikanten die gebruik maken van ARM-blauwdrukken.

De deal wordt volgens Bloomberg opgesplitst in 21,5 miljard dollar aan Nvidia-aandelen, 12 miljard dollar cash en een extra 5 miljard dollar in cash als Arm bepaalde targets haalt. Een extra 1,5 miljard dollar wordt betaald aan Arm-werknemers in Nvidia-aandelen. Het aandeel van SoftBank schoot 10 procent naar omhoog toen het nieuws bekend werd gemaakt. De snuffelronde startte eind juli al toen Nvidia informeerde naar de voorwaarden van SoftBank.

Nvidia CEO Jensen Huang: “We verenigen onze AI-computingtak met het enorme ARM-ecosysteem.” De overname wordt gedreven door de nood om overal AI te integreren wat een aan-uitknop heeft. Nvidia is vandaag enorm succesvol in de datacenterwereld waar grafische chips zaken als beeldherkenning en NLP (Natural Language Processing) dagelijks evolueert. Met de overname van Arm wil het die kennis nu verder delen naar sectoren van geconnecteerde auto’s tot slimme meters.

Eerste stap in lange weg

Het akkoord tussen SoftBank en Nvidia is nog maar de eerste stap in de overname. De wetgevende autoriteiten in de VS, het VK, China en EU moeten hun zegen nog geven, iets wat tot 18 maanden kan duren. Vooral de handtekening van China kan een uitdaging vormen omdat Arm in Amerikaanse handen zou vallen via Nvidia. Tot op vandaag controleerde China zelf alles rond ARM-chips.

Daarnaast valt ook af te wachten hoe fabrikanten als Apple, Google, Intel of Samsung zullen reageren op de overname. Zij gebruiken dagelijks ARM-blauwdrukken om chips te bakken. De reden waarom ARM-chips zo succesvol zijn, is omdat ze merkonafhankelijk zijn en alle innovaties voor iedereen beschikbaar zijn en fabrikanten erop verder kunnen bouwen. Dat element wordt cruciaal voor hen bij de overname met Nvidia.

CEO Huang benadrukt dat de neutraliteit van Arm blijft behouden en dat hij de klantenlijst wil vergroten. “We betalen heel veel geld voor Arm en hebben niet de intentie om klanten van ons weg te duwen, integendeel. We behouden het open licentiemodel dat Arm vandaag heeft en zorgen voor een totale neutraliteit, iets wat tot op vandaag succesvol werkt.” Nvidia zal echter wel technologie toevoegen aan de licentiemodellen die Arm vandaag aanbiedt.

Extra liquiditeit

Het hoofdkantoor van Arm blijft in het VK. Nvidia plant investeringen in nieuwe faciliteiten om AI-onderzoek verder te stimuleren en om een plaats te creëren waar er geëxperimenteerd kan worden met robotica en automatisatie.

De verkoop van Arm stond al een tijdje in de sterren geschreven. Softbank-oprichter Masayoshi Son wil sinds de COVID-19-pandemie liquiditeiten verhogen van de investeringsgroep. Hij wil ook dat SoftBank zich in de toekomst meer gaat focussen op tactische investeringen.

Tip: Nvidia datacenter omzet voor het eerst hoger dan gaming

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home