Huawei ziet de omzetcijfers van het tweede kwartaal dalen met 38 procent. Voor het bedrijf is het al de derde daling op rij en bovendien de sterkte tot nu toe. De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten is hiermee opnieuw nefast gebleken voor Huawei.
In het tweede kwartaal haalde het bedrijf een omzet van 168.2 miljard yuan, ongeveer 22 miljard euro. Eén jaar eerder lagen de omzetcijfers van het tweede kwartaal nog op 271.8 miljard yuan. Hoewel het bedrijf de werkelijke winstcijfers niet publiceert, zegt Huawei dat de nettowinstmarge in de eerste helft van het jaar steeg met 9,8 procent. Een toename van 0,6 procent tegenover 2020.
Het bedrijf speelt sterk in op de productie van telecommunicatie-apparaten. De omzetcijfers van deze tak daalden, door de druk die de VS wereldwijd uitoefende om het 5G-netwerk van Huawei links te laten liggen. In de tweede helft van het jaar kan Huawei deze omzetcijfers terug opkrikken, door de uitrol van het 5G-netwerk in China.
De krimpende smartphoneproductie verklaart het overige deel van de omzetdaling. Vicevoorzitter van Huawei, Eric Xu, zegt dat externe factoren de smartphoneproductie al hebben laten kelderen. “De doelstelling voor de volgende vijf jaar is overleven”, vertelt Xu.
Amerikaanse obstructie
Begin dit jaar kondigde het bedrijf aan mogelijks flink te moeten snoeien in de smartphoneproductie. In 2019 werd Huawei de toegang tot Google-services ontzegd, waardoor Huawei-smartphones belangrijke updates uit de Play Store missen. Dit verbod werd ingesteld door de toenmalige Amerikaanse President Trump.
Hoewel Huawei hier geen consequenties van ondervindt voor de Chinese afzetmarkt, zijn intussen beperkingen opgelegd die het bedrijf overal raken. Door sancties kan het bedrijf al langer dan één jaar geen handel drijven met chipfabrikant TSMC. De eigen productie van chips is zo stilgevallen, waardoor het bedrijf kampt met een tekort. Hoewel Huawei oorspronkelijk nog geheugenchips van Samsung Electronics en SK Hynix kon verkrijgen, werden ook deze leveringen noodgedwongen stopgezet. Sindsdien mogen bedrijven die gebruik maken van Amerikaanse technologie enkel nog met Huawei samenwerken na ontvangst van een handelslicentie. Die wordt enkel uitgeschreven door de Verenigde Staten.
Om de toekomst voor Huawei te verzekeren, heeft het bedrijf begin augustus de VS uitgenodigd een samenwerking met China aan te gaan. Een andere piste waarmee Huawei experimenteert, is de uitbouw van eigen technologie.