Qualcomm Snapdragon X Plus concurreert (misschien) met Intel Core i5

Qualcomm onthult de Snapdragon X Plus. Dat is een iets lichtere versie van de Snapdragon X Elite op maat van laptops, die je op die manier kan zien als een soort ARM-gebaseerd alternatief voor de Intel Core i5.

Qualcomm toont de Snapdragon X Plus. Dat is een light-versie van de eerder aangekondigde Snapdragon X Elite. De architectuur van beide chips is heel gelijkaardig en ze delen dezelfde NPU en Adreno-GPU, maar de Plus-versie is iets minder bedeeld in het kern-departement dan zijn grote broer.

De Snapdragon X Plus is immers uitgerust met tien rekenkernen, geklokt op 3,4 GHz en niet voorzien van boostfunctionaliteit. De X Elite heeft in contrast twaalf rekenkernen op 3,8 GHz, met boostcapaciteit tot 4,3 GHz. Beide chips hebben wel exact dezelfde Oryon-kernen aan boord, gebakken op 4 nm en geflankeerd door 42 MB aan cache.

Weinig details

Deze ARM-processor verhoudt zich een beetje tot zijn grote broer zoals een Core i5 tegenover een Core i7. Beide chips lijken met andere woorden zeer capabel, maar slechts één van de twee is uitgerust voor piekprestaties.

Technisch vergelijken is moeilijk. Qualcomm blijft immers heel karig met de details over de nieuwe chips. Zo weten we wel hoeveel cache de X-reeks heeft, maar niet de verdeling over niveaus. We kennen wel het aantal kernen, maar niet de verdeling. AMD en Intel zijn doorgaans erg diepgaand wanneer ze uitpakken met nieuwe chips, zeker wanneer die de concurrentie overtreffen. Hier blijft alles toch wel redelijk oppervlakkig.

Qualcomm claimde eerder al dat zijn Snapdragon X Elite het beste uit de stal van Intel en AMD overtreft. Er zijn te weinig technische details beschikbaar om die claims te analyseren. De prestaties per watt van de Snapdragon X Elite zouden een stuk hoger liggen dan die van de Intel Core Ultra 7155H of de AMD Ryzen 9 7940HS. Voor de Snapdragon X Plus herhaalt de chipdesigner deze claim. Ook deze light-processor zou beter presteren dan traditionele x86-chips.

Misleidende benchmarks?

Qualcomm baseert zich daarvoor op zelf uitgevoerde Geekbench-tests die we moeten geloven, zonder onderbouwing van waarom de prestaties beter zouden zijn. Die benchmarks zijn echter niet onbesproken. Technologiewebsite SemiAccurate stelt zelfs dat Qualcomm ronduit valsspeelt.

SemiAccurate stelt op gezag van anonieme bronnen bij fabrikanten en Qualmcomm zelf vast dat de gecommuniceerde cijfers niet reproduceerbaar zijn. De prestaties van de chips zelf zouden de helft lager liggen dan wat Qualcomm publiek claimt.

Afwachten

We zijn zelf niet op de hoogte van de bronnen en kunnen deze claims evenmin verifiëren. De bevindingen creëren wat ons betreft wel voldoende twijfel over de Snapdragon X Elite en nieuwe X Plus. Hoe goed de chips echt zijn, zullen we zelf moeten testen. Het lijkt ons verstandig om niet meteen een laptop met Snapdragon X Elite te bestellen voor onafhankelijke resultaten de prestatieclaims verifiëren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home