VK onderzoekt Arm-overname door Nvidia voor impact op nationale veiligheid

arm nvidia

Ik het VK gaat de mededingingsautoriteit onderzoeken welke impact de overname van Arm door Nvidia heeft op de nationale veiligheid. Het concurrentiële aspect ligt al in verschillende landen onder de loep.

Nvidia’s overname van Arm verloopt niet van een leien dakje. Het bedrijf van Jensen Huang zet 40 miljard dollar opzij om de ARM-chipdesigner in te lijven maar het formaat van de deal ontketent wereldwijd extra toezicht. Dat mededingingsautoriteiten naar het concurrentiële aspect kijken, is op zich niet zo uitzonderlijk. Frappanter is de zet van het VK: daar gaan de instanties onderzoeken of de overname een impact heeft op de nationale veiligheid van het land.

Amerikaanse controle

Arm heeft immers hoofdkwartier in Cambridge, en is als chipdesigner nauw betrokken bij de nationale infrastructuur van het VK. Met de overname door Nvidia komt Arm in Amerikaanse handen en de afgelopen vier jaar onder Trump hebben aangetoond dat de VS er niet voor terugschrikken om handelsoorlogen te voeren middels de bedrijven die ze onder controle hebben.

lees ook

Waarom Nvidia plots zelf een processor bouwt

Het onderzoek betekent echter niet dat het VK de deal wil tegen houden. In een eerste fase moet de Competition and Markets Authority nakijken of er problemen zijn. Is dat het geval, dan volgt verder onderzoek en zijn maatregelen mogelijk. Vergeleken met de huidige situatie, verandert er eigenlijk niet al te veel. Arm is vandaag evenmin een autonoom Brits bedrijf. Nvidia kocht het van de vorige eigenaar: het Japanse Softbank.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home