Bezorgdheid rond dikke 5G-testsmartphone van Qualcomm

5G wordt heel binnenkort gelanceerd in de V.S. en Zuid-Korea, maar rond 5G-smartphones blijft het akelig stil. Qualcomm heeft afgelopen weekend een beeld laten zien van hun 5G-testsmartphone, wat onmiddellijk een vloedgolf van paniek veroorzaakte.

Hoe gaat een 5G-smartphone eruit zien? Tot nu toe heeft enkel Motorola een 5G-model getoond, maar als Moto Mod bovenop hun huidige smartphones. De externe behuizing toont een heel lompe vorm met externe antennes rondom het toestel en een aparte extra batterij in de Moto Mod. Eind juli heeft Qualcomm de finale antennes bekend gemaakt om maximaal van 5G te genieten.

Alternatieven

Het was Venturebeat dat de kat de bel aanbond afgelopen weekend. Een persbericht van Qualcomm toont een opvallend lompe smartphone dat de fabrikant een ‘smartphone form factor mobile test device’ noemt. De dikke schermranden rondom, zeker bovenaan, zijn frappant in een wereld van almaar kleiner wordende randen.

xiaomi mi mix 3
Xiaomi Mi Mix 3 5G-smartphone

Testtoestellen zijn zelden sexy omdat het nooit finale modellen zijn. Ze moeten enkel dienen om de hardware te testen, zonder ooit commercieel beschikbaar te zijn. De 5G Moto Mod van Motorola geeft ons weinig vertrouwen, maar de Mi Mix 3 van Xiaomi bewijst het tegendeel met een randloos ontwerp dat ook 5G-compatibel is.

Reactie

Het zijn vooral de millimeter wave-antennes die voor problemen zorgen. Deze antennes ontvangen frequenties tussen 24 GHz en 28 GHz en moeten voor de hoogste snelheden zorgen. Enig nadeel is dat, volgens de huidige vereisten van Qualcomm, toestellen minstens twee tot vier antennes extra nodig hebben. Bovendien zijn de antennes dikker dan normaal. Verder is er ook nog extra koeling nodig om alle 5G-capaciteit te verwerken, met bijhorend extra batterijverbruik.

Ondertussen heeft Qualcomm gereageerd op de commotie met de garantie dat het formaat van toestellen niet geïmpacteerd zal zijn. Ze werken koortsig verder om 5G-toestellen naar de massa te brengen. Zo zou Samsung volgens geruchten aan een 5G-variant werken van de grootste S10-versie met een eigen 5G-modem omdat daarin ruimte genoeg is. Het kleinere model krijgt geen 5G aan boord. Huawei heeft ook laten weten dat hun eigen Balong 5G01-chip flink extra koeling nodig heeft en meer batterijcapaciteit vereist. Intel werkt aan 5G-technologie in laptops en tablets, maar heeft geen plannen voor integratie in smartphones.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home