Google integreert satelliet-communicatie in Android 15

Qualcomm onderneemt opnieuw een poging om satelliet-communicatie te integreren in Android-telefoons en deze keer is ook Google mee aan boord. Android 15 zal buitenaardse berichten ondersteunen.

In februari lanceerde Qualcomm een nieuwe smartphonemodem: de Snapdragon x80. Die chip ondersteunt satellietcommunicatie en is in tegenstelling tot eerdere pogingen van de fabrikant niet gebonden aan een specifieke provider. Het hardware-platform voor een berichtendienst via kunstmanen is daarmee klaar en nu volgt ook de software. De nieuwste preview van Android 15 is compatibel et satellietcommunicatie.

Apple was pionier en introduceerde in 2022 met de iPhone 14 noodberichten via satelliet. De functionaliteit is niet zo relevant in drukbevolkt België, maar kan levens redden in dunbevolkte gebieden. Zo kan een wandelaar die een accident heeft in een natuurgebied zonder ontvangst via satelliet hulp inroepen.

Open systeem

Gelijkaardige functionaliteit op Android bleef voorlopig uit. Daarvoor zijn verschillende redenen. Qualcomm ontwikkelde pas vorig jaar voor het eerst de nodige hardware, maar lanceerde de capaciteit in samenwerking met Iridium. Dat gesloten ecosysteem kon telefoonbouwers niet aanspreken. De nieuwe poging met de X80 router is wel open. Nu Android 15 de software-ondersteuning voorziet, is er nog een laatste stap: het eigenlijke aanbod. Apple staat voor zijn gebruikers in voor de kosten van een nood-SMS, want buitenaardse berichten zijn natuurlijk niet gratis. Een concrete invulling voor Android bestaat nog niet.

Aanbieders hebben nu wel alle tools ter beschikking. Een fabrikant kan perfect een dienst aanbeden zoals Apple, maar externe partijen zoals Iridium of SpaceX kunnen ook met hun eigen aanbod komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home