Proximus koopt extra 5G-spectrum van Waalse NRB

NRB verwierf ietwat verrassend een beperkte 5G-licentie tijdens de spectrumveiling in 2022, maar wil daar nu weer vanaf. Het bedrijf verkoopt zijn spectrumlicentie aan Proximus.

Proximus koopt de spectrumlicentie van NRB over. Het Waalse NRB haalde in 2022 ietwat verrassend als vijfde partij een deel van het 5G-spectrum binnen tijdens de spectrumveiling van door overheid. Orange, Proximus, Telenet en Digi Belgium verdeelden toen het grootste deel van de koek, maar IT-leverancier NRB kocht 20 MHz in de 3.600 MHz-band voor zakelijke ambities.

“We weten dat 5G heel snel belangrijk zal worden om bedrijven en de publieke sector competitief en efficiënt te bedienen”, klonk het toen in een reactie van Pascal Laffineur, CEO van NRB. Vandaag zijn de plannen bekoeld en verkoopt NRB het spectrum door. Het bedrijf wil zich opnieuw toeleggen op zijn core business. 5G-diensten aanbieden blijft een plan, maar dat zal via een overeenkomst met een provider zoals Proximus gebeuren. Onderhandelingen tussen NRB en Proximus daarover lopen momenteel.

Concurrentievoordeel

Proximus heeft vandaag al een erg sterk 5G-netwerk. Het bedrijf kocht al 100 MHz op de hoge frequentieband maar breidt het beschikbare spectrum dankzij de aankoop van NRB uit tot 120 MHz. Dat is meer dan de 100 MHz die Telenet en Orange allebei bezitten, wat een technologisch voordeel voor Proximus kan opleveren.

Het BIPT gaf zijn goedkeuring al, onder voorwaarden. Zo komt er een nieuwe oproep tot kandidaatstelling voor de 3.410 – 3.430 MHz-band en wordt de spectrumlimiet van 100 MHz naar 120 MHz verhoogt, wat nodig is om de aankoop van Proximus mogelijk te maken.

“Het akkoord met Proximus kadert binnen de aanpak van NRB, waarbij we ons flexibel willen blijven aanpassen aan een markt die voortdurend evolueert”, zegt Laffineur over deze deal. “Het spectrum van NRB zal ons helpen om onze klanten het beste netwerk aan te bieden”, voegt Geert Standaert, Network & Wholesale Lead bij Proximus, daaraan toe.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home