Vlaamse overheid ontvangt maar 384 inspraakreacties rond 5G-stralingsnormen

5G 4G antenne

De Vlaamse overheid keurde eerder dit jaar de aangepaste stralingsnormen rond 5G goed. Na die goedkeuring kregen mensen de tijd om tussen 5 mei en 13 juni opmerkingen in te dienen. In totaal waren er 384 inspraakreacties, veel minder dan andere openbare consultaties in Vlaanderen.

De eerste goedkeuring van de 5G-stralingsnormen is belangrijk om klaar te zijn voor een snelle uitrol van 5G op wetgevend vlak. Volgens persagentschap Belga blijkt uit de reacties dat indieners vooral vragen hebben rond de impact van straling op de gezondheid. Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving, had die vragen verwacht.

“De gezondheid van de Vlaming is ook voor ons prioriteit nummer één geweest toen we de nieuwe stralingsnormen gemaakt hebben. We nemen niettemin elke reactie serieus en gaan de komende weken de tijd nemen om alle ingediende documenten grondig te bestuderen”, aldus Demir.

De Belgische 5G-uitrol zit vandaag nog steeds in een impasse. Zo is er de studie rond een eventuele vierde nationale telecomspeler waar Cegeka samen met Citymesh de belangrijkste kandidaat is en zich profileert als concurrent voor Proximus, Telenet en Orange. Verder hebben investeringsfondsen als het Amerikaanse Warburg Pincus ook interesse in de 5G- veiling getoond. Het Franse Iliad dat met zijn disruptieve ‘Free’-aanbod in enkele Europese landen actief is, komt ook vaak naar boven als geïnteresseerde partij maar laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken.

lees ook

België mist Europese deadline voor 5G-veiling

Het BIPT verdeelde al 5G-spectrum onder de providers vorig jaar in afwachting van de veiling. Het gaat om de 3.600 MHz – 3.800 MHz-frequentieband die ter beschikking wordt gesteld. Die wordt vandaag onder andere door Proximus actief gebruikt om 5G-masten een boost te geven. Het gaat voorlopig wel enkel om een zakelijk testgroep. Voor breed commercieel gebruik moeten de providers op de 5G-veiling wachten die nog moet worden ingepland.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home