Proximus voorziet eerste ziekenhuis van privaat 5G-netwerk

5G antenne gebouw

AZ groeninge wordt het eerste ziekenhuis in de Benelux met een privaat 5G-netwerk, in samenwerking met Proximus NXT.

Het AZ Groeninge-ziekenhuis in Kortrijk en Proximus NXT stellen een pilootproject voor waarbij 5G-toepassingen zullen worden getest in een reële ziekenhuisomgeving. Door de uitbouw van een privaat 5G-netwerk op de ziekenhuiscampus willen beide partijen een innovatieve omgeving creëren die de gezondheidszorg voorbereidt op de uitdagingen van de toekomst. Ook de federale overheid zet mee haar schouders onder dit initiatief, door subsidiëring toe te kennen in het kader van de projectoproep 5G-pilootprojecten.

De focus ligt op toepassingen rond zorg op afstand, klinische communicatie en data & training. Zo zal het potentieel van 5G voor robotchirurgie, voor het monitoren van de gezondheidstoestand van patiënten via biosensoren en voor slimme alarmering van verpleegkundigen en hulpverleners worden getest. Verder ondersteunt het project toepassingen die de medische beeldvorming ondersteunen, bijvoorbeeld door röntgenbeelden om te zetten naar een AR/VR-omgeving, en kennisuitwisseling bevorderen, bijvoorbeeld door operaties te streamen en beschikbaar te maken voor collega’s, aspirant-dokters en kennisinstellingen.

Daarnaast omvat het project verschillende toepassingen voor trainingsdoeleinden, zoals agressietraining, om zorgpersoneel beter voor te bereiden op onvoorziene situaties. Met behulp van AI en machine learning op een private Edge-cloudinfrastructuur kunnen de trainingen gaandeweg verder worden verfijnd en afgestemd op de opleidingsnoden.

lees ook

Beveiliging 5G-netwerken vraagt tien procent van IT-budget

Naast Proximus NXT en AZ Groeninge zijn ook Vives Hogeschool (kennisuitwisseling), MediAventures (streamen van operaties), Televic (slimme alarmering) en One Bonsai (virtuele trainingsomgeving) partners in dit project.

Pilootproject met steun van de federale overheid

Het 5G-project werd eind 2023 geselecteerd voor subsidiëring door de federale overheid, in het kader van een projectoproep op initiatief van minister De Sutter en de FOD-Economie. Dit initiatief werd gelanceerd om de uitrol en implementatie van 5G in België te bevorderen en verdere digitalisering te stimuleren voor zowel Belgische bedrijven als burgers. De focus ligt op het ondersteunen van 5G-testomgevingen door innovatieve pilootprojecten te financieren die bijdragen tot baanbrekende oplossingen in verschillende industriële sectoren.

Na een eerste toekenningsronde in het begin van 2023, werden in november 8 bijkomende projecten geselecteerd, goed voor een gezamenlijk subsidiebedrag van ongeveer 5 miljoen euro. De winnende proefprojecten werden beoordeeld op maturiteit, innovatief karakter, bijdrage aan het bewustzijn rond 5G, algemene duurzaamheid en serviceverbetering en het gebruik van AI en edge computing.

lees ook

Eén op vijf grote Belgische bedrijven overweegt privaat 5G-netwerk

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home